ION ILIESCU ÎN 1970 DESPRE RADIO EUROPA LIBERĂ

Public aici în exclusivitate cîteva fragmente din cuvîntări ţinute de Ion Iliescu în 1970, pe cînd era prim secretar al CC al UTC şi ministru pentru problemele Tineretului (dec. 1967 - mart. 1971).

În 2001, Ion Iliescu, aflat la al treilea mandat de preşedinte, a înmînat celor de la Europa Liberă distincţii "ca semn al durabilei recunoştinţe şi preţuiri a poporului român" (medaliile şi diplomele au fost returnate în 2004, în semn de protest faţă de decorarea lui C.V. Tudor de către acelaşi Ion Iliescu). Din stenogramele aflate la Arhivele Naţionale putem acum afla ce credea Ion Iliescu despre Radio Europa Liberă pe cînd era înalt demnitar comunist. Este de reţinut că declaraţiile citate sînt făcute cu doar un an înainte ca Ion Iliescu să fie trecut pe linie secundară de către Nicolae Ceauşescu, prin mecanismul rotaţiei cadrelor. După cum se vede, Iliescu nu avea deloc o poziţie moderată în raport cu linia oficială, aşa cum avea să pretindă ulterior, dimpotrivă! (A. Cioflâncă)

UPDATE: Citiţi AICI şi comentariul lui Vladimir Tismăneanu pe marginea acestor documente. Au preluat ştirea Realitatea (aici, aici şi aici), Adevărul, România Liberă, Ziarul de Iaşi şi Newsiaşi.

Cuvîntul tovarăşului Ion Iliescu la Plenara Consiliului pentru munca în rîndul elevilor, 18 aprilie 1970 (ANIC, fond 3 – CC al UTC, dosar 4/1970)

“Trebuie să combatem anumite tendinţe şi atitudini faţă de străinătate – de ploconire – atitudini pe care le-am moştenit de la clasele dominante din trecut. (...) Spun acest lucru, tovarăşi, deoarece mai sînt şi astăzi atitudini de acestea de ploconire servilă faţă de străinătate. Sînt o serie de cercuri ostile ţării noastre, o serie de posturi cum este «Europa liberă» unde o serie de oameni îşi desfăşoară o activitate de proferare la adresa ţării noastre, a orînduirii noastre socialiste. Spun acestea [pentru] că sînt chiar o serie de elevi care ascultă cu regularitate aceste posturi. Unii din ei preiau o serie de lucruri şi le prezintă în contactele cu ceilalţi. Sînt o serie de emisiuni de muzică conduse de Cornel Chiriac care prezintă muzică din aceasta «pop» şi «beat». De asemenea, se dedă la afirmaţii cu caracter ostil la adresa ţării noastre. Este o activitate împotriva propriului lor popor, ţării lor.

În legătură cu acest lucru trebuie să dezvoltăm o atitudine mai combativă, de înţelegere a caracterului duşmănos al activităţii unor asemenea cercuri. Faţă de aceste cercuri să manifestăm o atitudine activă de pe poziţiile noastre politico-ideologice.

(...) Recent a apărut un decret cu combaterea contravenţiilor în societatea noastră. Tot felul de manifestări din acestea care vizează ordinea publică, care atentează la liniştea publică, manifestări de huliganism, elemente parazitare care trăiesc din speculă, contrabandă, scandalagii, beţivi – printre care se numără şi foarte mulţi tineri.

Este de datoria noastră de a conlucra cu organele publice pentru sprijinul care trebuie acordat pentru apărarea liniştii populaţiei, apărarea ordinii publice. Vrem să facem o practică din formarea acestora echipe de miliţieni care să contribuie la asanarea străzii”.

Notă: După Colindul din decembrie 1968, care a fost înfierat de Ion Iliescu şi văzut ca o „manifestare huliganică, anarhică” (stenograma şedinţei am publicat-o în revista „22”), Ana Şincai, una din persoanele arestate atunci, a fost trimisă în judecată, iniţial pentru „huliganism politic”, apoi condamnată pentru „tulburarea ordinii publice”.


Cuvîntarea tovarăşului Ion Iliescu, prim-secretar al CC al UTC, ministrul pentru problemele tineretului la Conferinţa Comitetului municipal Bucureşti al Uniunii Tineretului Comunist ce a avut loc pe data de 15 decembrie 1970 (ANIC, fond 3 – CC al UTC, dosar 30/1970).

“(…) Eu aş vrea să subliniez necesitatea de a introduce un spirit mai combativ, un spirit mai militant în organizaţia noastră împotriva unor mentalităţi înapoiate care găsesc o anumită circulaţie, care se datoresc unor influenţe din exterior. Ne aflăm într-o lume plină de confruntări, politice, ideologice, există mulţi vrăjmaşi ai orînduirii noastre, care acţionează pe diverse linii pentru a determina dezorientarea oamenilor, pentru a exercita influenţe ideologice asupra oamenilor noştri.

Postul de radio «Europa liberă» nu este bruiat, este ascultat şi desfăşoară o activitate susţinută, de diversiune. Ce reprezintă acest post de radio este foarte bine cunoscut, este creat, este finanţat de organele de informare ale Statelor Unite, de organizaţia de spionaj a Statelor Unite, de C.I.A. A fost şi demascat ca atare; în parlamentul vest-german s-a cerut deschis guvernului vest-german ca să ceară înlăturarea acestui post de pe teritoriul R.F.G. pentru că este o chestiune şi de demnitate naţională a acestui stat care pledează, care promovează o anumită deschidere în politica internaţională şi este o încălcare chiar a suveranităţii acestui stat menţinerea unui post alimentat de oficine străine. Cine lucrează la acest post este de asemenea un lucru foarte bine cunoscut, sînt oameni, sînt fugari, sînt oameni vînduţi, sînt oameni care n-au nimic cu interesele poporului nostru, sînt elemente înrăite, duşmănoase, foşti legionari sau fugari mai recenţi, nişte băieţi zăpăciţi de o anumită propagandă şi care pînă la urmă nu au găsit altă sursă de existenţă decît de a se pune în slujba acestor cercuri vrăjmaşe ţării noastre cum este Cornel Chiriac şi cum sînt fraţii Petrescu şi care mai sînt acolo, la postul acesta de radio.

Spun aceasta, tovarăşi, [pentru] că întîlnim printre unii tineri de-ai noştri chiar şi nişte întrebări, printre întrebările pe care le pun elevii într-o serie de şcoli şi o seamă de alţi tineri, de unde se vede sursa de inspiraţie foarte directă de la acest post de radio şi se constată şi o anumită doză, una din platformele ideologice ale acestui post de radio este de a alimenta acest sentiment de ploconire servilă, de slugărnicie în faţa occidentului, occidentului luminat, promotor al libertăţii individului în lumea contemporană”.

Comentarii

a a spus…
Care e dezvaluirea? CIA a fost pe fatza sponsorul Europei Libere pina in 1972. Scrie si pe Wikipedia, unde o sa gasiti si cartile-sursa:
# ^ Puddington, Arch, "Broadcasting Freedom: The Cold War Triumph of Radio Free Europe and Radio Liberty" (Lexington: The University Press of Kentucky, 2003):83.
# ^ Mickelson, Sig, "America's Other Voice: the Story of Radio Free Europe and Radio Liberty" (New York: Praeger Publishers, 1983): Mickelson 115.
samd.
Iar cei de acolo erau tehnic niste fugari, ca doar nu au plecat cu un Concorde si la Otopeni nu li s-a pus un covor roshu.
Anonim a spus…
Cred ca omul asta e responsabil cu introducerea cuvantului "huligan" in DEX. L-a obsedat toata viata
Corina Druta a spus…
Imi place la nebunie cum se schimonosesc cuvintele de origine slava:
"poklon"= inchinaciune, dar(vs. plocon)
"molitva/molitsa"= rugaciune/a se ruga(vs. molifta)
Anonim a spus…
Cornel Chiriac -Europa Libera
Celebrul prezentator al emisiunii “Metronom”.
Mentor și model al unei generații de români.
Dispărut,asasinat la 4 martie 1975, la vîrsta de 33 de ani.
Anonim a spus…
Recent a apărut un decret cu combaterea contravenţiilor în societatea noastră. Tot felul de manifestări din acestea care vizează ordinea publică, care atentează la liniştea publică, manifestări de huliganism, elemente parazitare care trăiesc din speculă, contrabandă, scandalagii, beţivi – printre care se numără şi foarte mulţi tineri.

La ce decret se refera Ilescu ?Daca Ilescu se referea ;a Decretul 156 sau altul similar prin care zeci de mii de oameni au fost internati fortat in spitale psihiatrice si si li s-au constituit caziere penale , atunci, cred ca a venit timpul sa fie judecat pentru pentru genocid! Presa romana cit si organizatiile care investigheaza crimele comunismului trebuie sa aduca lumina acestui dosar negru din istoria romanilor.Daca se considera necesar investigatiile sa fie conduse de oameni independenti. din cadrul comisiilor Europene sau Internationale.Avem datoria morala sa demascam genocidul produs prin decretele de internare fortata in spitale psihiatrice a celor care si-au exprimat liber opiniile referitoare la sistemul comunist din Romania
Anonim a spus…
Cînd va ajunge mitul complotistului anticeauşist Iliescu studiat de istoricii serioşi?
Deocamdată doar Institutul Revoluţiei condus chiar de Ion Iliescu se ocupă de asta, creînd preşedintelui institutului imagine post-factum de dizident http://mariusmioc.wordpress.com/2009/03/16/ion-iliescu-dizidenta-descoperita-dupa-20-de-ani/

Postări populare