TERORISMUL ŞI VIAŢA NOASTRĂ DE ZI CU ZI

Autor: Adrian CIOFLÂNCĂ
Data publicării în Ziarul de Iaşi: 6 mai 2010

Atacurile teroriste nu mai sint, de citiva ani, o poveste abstracta dintr-o lume indepartata. Ne pot atinge pe fiecare dintre noi.

Teroristii au grija sa ne aminteasca in mod regulat ca nu sintem in siguranta niciunde, nicicind. In noaptea de simbata spre duminica a fost descoperita in inima New York-ului o masina capcana, al carei mecanism exploziv rudimentar nu s-a declansat, din fericire. Un vinzator de tricouri a sesizat ca iese fum din masina si a alertat autoritatile. Luni seara persoana care a organizat atentatul - un cetatean american de origine pakistaneza - a fost arestata. Conform informatiilor de pina acum, acesta a fost antrenat in Pakistan de catre talibani pentru activitati teroriste si fabricarea de dispozitive explozive.

Anul trecut, chiar de Craciun, un nigerian dintr-o familie buna, recrutat de Al Qaida, a incercat sa declanseze un mecanism exploziv ascuns in pantaloni intr-un avion care mergea de la Amsterdam la Detroit. O defectiune a bombei si interventia curajoasa a unui pasager olandez au facut ca tragedia sa fie evitata. Ceva similar s-a intimplat in decembrie 2001, intr-un alt atentat faimos, cind un cetatean britanic recrutat de Al Qaida a incercat sa detoneze o bomba ascunsa in pantof, dar a esuat dupa interventia insotitoarelor de bord si a pasagerilor. In 2009, un angajat al armatei americane de origine palestiniana a impuscat mortal 13 soldati intr-o baza americana din Texas. Tot anul trecut, un imigrant afgan care lucra in New York a fost arestat pentru planificarea unui atentat la metroul new-yorkez. In 2002, un imigrant originar din Egipt a deschis focul in zona companiei israeliene El Al de pe aeroportul international din Los Angeles, facind citeva victime. In 2002, un american a fost prins inainte de a detona o bomba cu continut radioactiv pe un alt aeroport american.


Vedem ca teroristii isi fixeaza tinte din inima lumii civilizate, pentru a maximiza numarul victimelor si a creste impactul emotional, scopul fiind de a-i afecta modul de viata. Nu trebuie sa fii neaparat familiarizat cu Manhattan-ul pentru a intelege ca zona in care a fost plasata masina capcana saptamina trecuta, in Times Square, este intesata cu oameni. Este una dintre cele mai aglomerate zone din lume, piata Times Sqare, denumita, printre altele, "raspintia lumii", si paradisul shopping-ului de pe Seventh Avenue facind-o foarte atractiva. 37 de milioane de oameni trec anual pe acolo. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere cu masina capcana inainte de declansarea ratata arata ca in jur se aflau mii de persoane. Si ca sa nu credeti ca vorbim de o alta lume, indepartata si abstracta, trebuie spus ca sediul Consulatului Romaniei nu se afla prea departe de zona atentatului. Daca nu ar fi fost norul vulcanic din cauza caruia au fost blocate zeci de mii de zboruri, ar fi trebuit sa fiu zilele acestea exact in New York, iar pe strazile din Midtown petrec, de obicei, cel mai mult timp. Anul trecut, eram in Muzeul Holocaustului din Washington cind s-a produs atacul armat in care a fost implicat un neo-nazist american si care a dus la moartea unui gardian. Tot anul trecut, o verisoara se afla pe aeroportul din Detroit in momentul in care se apropia avionul cu nigerianul recrutat de Al Qaida care a incercat sa detoneze bomba din pantaloni.

Aici este partea tulburatoare: ca aceste atentate pot atinge pe fiecare dintre noi si, practic, nu sintem siguri nicaieri. In plus, ele afecteaza nu doar procedurile de securitate, ci si viata noastra, si modul in care functionam cotidian. De la atentatul din decembrie anul trecut, au inceput controale corporale atente in toate aeroporturile (si nu sint placute deloc) si se preconizeaza introducerea pe scara larga a scannerelor corporale (fapt care ridica probleme etice serioase). Dupa atentatul din 2001 cu bomba ascunsa in pantof, au aparut controalele regulate - si deloc agreabile - la incaltaminte pe aeroporturi. Ca sa nu mai vorbim de schimbarile majore produse de atacurile de la 11 septembrie 2001. Probabil, nici viata in Times Squre nu va mai fi la fel dupa recentul atac.

Tulburator este si faptul ca profilul terorismului s-a schimbat dramatic fata de ceea ce obisnuiam noi sa credem. Vedem ca fanatismul criminal atinge nu doar personaje rudimentare si sanguinare din lumea saraca, ci si imigranti, unii educati si destul de bine integrati, deveniti cetateni occidentali. Marele esec este ca acestia nu internalizeaza valorile lumii care i-a adoptat. Faisal Shahzad, autorul atentantului din Times Square, tocmai devenise cetatean american si traia in SUA din 1998, aici facindu-si si studiile universitare. El este originar dintr-o zona din Pakistan, Peshawar, unde talibanii sint foarte influenti. Se pare ca acestia i-au facut training-ul criminal. Pakistanul este aliat oficial al SUA, dar, cu toate acestea, sentimentele anti-americane sint foarte prezente si in Pakistan, si in comunitatile pakistaneze din SUA. Anul trecut am primit o portie de radicalism de acest fel de la un sofer de taxi pakistanez din New York, nascut in New York, dar care nu avea nici un fel de afinitate cu lumea in care traia. Intr-un timp record, mi-a predat o lectie de anti-americanism care sintetiza in mod exceptional toate "ideile primite" importante colportate in mediile radicale ("imperialismul occidental", "agresiunea din Orientul Mijlociu", "lupta pentru petrolul din Irak", "guvernul marioneta de la Islamabad", "teroristii sint produsul Occidentului", "americanii sint aroganti, lenesi, hrapareti, agresivi" etc etc).

O alta schimbare importanta in profilul terorismului actual este ca s-a trecut de la atacurile ample, spectaculoase, meticulos planuite, dar mai usor de descoperit de catre autoritati, la atentate mai mici, dar cu impact mediatic destul de mare, care macina incet increderea oamenilor in siguranta de zi cu zi si le afecteaza sensibil modul de viata. Ca bomba din Times Square nu a explodat este un mare noroc, pentru ca au fost salvate zeci de vieti, dar, intr-un fel, acea bomba a fost detonata, pentru ca va produce efecte - vor spori cheltuielile de securitate, procedurile vor deveni si mai stricte, iar oamenii care se vor plimba prin Times Square si oriunde altundeva in SUA se vor simti mai nesiguri.

Comentarii

Postări populare