PENTRU BUNUL MERS AL ANCHETEI

Pentru bunul mers al anchetei, as dori sa precizez cateva lucruri. Groapa comuna am gasit-o exact in locul indicat de dl. Vasile Enache, cu o precizie maxima. Aceasta este o proba de neocolit. Dl. Vasile Enache, care a asistat fara voia lui la masacru, spune clar ca acolo au fost omoriti evrei. 10 alti martori pe care i-am intervievat in noiembrie-decembrie 2009, indica Valea Climoaiei, locul cu pricina, ca fiind locatia gropilor comune. De altfel, acesta este secretul lui Polichinelle in satele din comuna Popricani: toata lumea stie ca in padurile din preajma au fost omoriti evrei in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Inaintea dlui Vasile Enache, a venit la fata locului dl. Ion Bosinceanu, care a indicat aceeasi zona ca fiind locul gropilor comune. De altfel, in preajma au fost facute si sapaturile din 2002, doar ca, netinindu-se cont de martorii principali, s-a sapat 10-15 metri mai sus.

In groapa, arheologii condusi de dl. Neculai Bolohan au gasit talpa unui pantof de femeie, nasturi, o catarama de haina civila si urme vegetale de haine si nasturi obisnuiti, precum si, probabil, resturi osteologice ale cel putin unui copil. Nu au fost gasite placute, nasturi metali si nici catarame de centura militara. De altfel, nu exista nici un indiciu, nici in documente oficiale, nici prin istorie orala, ca undeva in judetul Iasi sint ingropati militari in gropi comune sau populatie civila crestina.

O sursa de neocolit sint si documentele de arhiva, care spun ca in zona, de o parte si de alta a Prutului, sint mai multe gropi comune, pe directia in care au actionat trupele romane si germane. Regimentul 6 Vinatori care manevra in zona Vulturi, Cirlig (conform hartii postate), a lasat in urma sa mai multe gropi comune in urma masacrelor pe care le-a comis la Stinca Roznovanu (3 din cele 4 gropi comune au fost deschise in 1945), si in Basarabia, la Marculesti, Gura Cainari, Balti, Lipcani etc.

Harta arata distributia trupelor in zona Iasulu, in timpul pogromului de la Iasi, in iunie 1941. In zona satului Vulturi actiona Regimentul 6 Vinatori. Sursa USHMM, SRI Records, RG 25004M, Reel 47, File 108233, Vol. 24.

Masacrele pomenite au facut obiectul unei anchete si a unui proces, in 1948, iar colonelul Mateias Ermil, comandantul Regimentului 6 Vinatori, a fost condamnat la munca silnica pe viata si a murit in inchisoare in 1954, la Aiud. La fel a condamnat si superiorul sau, generalul Gheorghe Stavrescu, comandatul Diviziei a 14-a, din care facea parte Regimentul 6, fara stirea caruia masacrele nu se puteau comite (Stavrescu va muri si el in inchisoare in 1951, tot la Aiud). Principalii doi criminali din Regimentul 6 Vinatori, capitanul Ion Stihi si sublocotenentul Eugen Mihailescu, implicati si autori principali in toate masacrele insirate, au murit in luptele pentru Odessa si nu au mai putut fi judecati. Metodele criminale folosite de ei seamana cu cele din padurea Vulturi: evreii erau intii jefuiti, apoi fortati sa sape gropile comune, dupa care erau asezati cite zece pe marginea gropii, cu fata spre groapa, si impuscati in spate pentru a cadea direct acolo.

In aceasta harta, desenata probabil pentru procesul din 1948, de colonelul Mateias Ermil, este mentionat, in stinga sus, masacrul de la Stinca Roznovanu. Sursa USHMM, SRI Records, RG 25004M, Reel 44, File 108233, Vol. 54.

Adrian Cioflanca

Comentarii

Postări populare