CONTACTE ŞTIINŢIFICE ALE IICCMER LA BERLIN


În perioada 8-11 noiembrie 2010, o delegație a IICCMER compusă din Mihail Neamțu (director științific) și Adrian Cioflâncă (director departament) s-a deplasat la Berlin pentru a stabili câteva punți de colaborare cu instituții-partenere din Republica Federală Germană.

Discuțiile au inclus un dialog cu Dr. Anna Kaminsky, director al Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur (dar și membru al Comitetului Științific IICCMER). Au fost analizate premisele existente pentru încheierea unui viitor protocol de colaborare între IICCMER şi Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur. S-a explorat între altele posibilitatea organizării unor expoziții fotografice și a unor caravane cinematografice în cursul anului 2011, care să documenteze și pentru publicul german realitățile istoriei sociale ale României din perioada comunistă și post-comunistă. Un titlu ales a fost Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu – film realizat de regizorul Andrei Ujică (prof., Universitatea din Karlsruhe). Dr Kaminsky s-a angajat ca Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatursă funcţioneze ca interfaţă pentru alte contacte academice în Germania, facilitînd contactul experţilor români cu larga comunitate academică de limbă germană.

O altă întâlnire facilitată de Konrad Adenauer Stiftunga fost contactul cu Uwe Hillmer de la Stasimuseum Berlin. Situat în partea de est a Berlinului, corpul de clădiri care a aparţinut structurilor de securitate ale fostei Republici Democrate Germane găzduieşte o expoziţie permanentă (fotografii, artefacte, obiecte). Având parte de peste 60,000 de mii de vizitatori anuali, Stasimuseum Berlin oferă – atît prin imaginea de ansamblu a clădirilor, cât şi prin decorul interior amenajat pentru expoziţie –o imagine puternică despre principala instituţie de supraveghere şi tortură a Partidului Comunist German din ex-RDG. Dl Uwe Hillmer şi conducerea Stasimuseum au promis un schimb de experienţă cu partenerii români, în vederea realizării unei expoziţii care să reliefeze rolul Securităţii în subminarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţeneşti din Republica Socialistă România.



Delegaţia IICCMER a mai vizitat două expoziţii importante pentru a vedea soluţii muzeografice care ţin de standardele actuale în materie: The Topography of Terror (Muzeul în aer liber construit pe locul fostei clădiri a Gestapo-ului) şi Hitler and the Germans, expoziţie găzduită de Muzel Federal de Istorie, foarte bine documentată şi modern realizată.




De asemenea, într-o vizită efectuată la Wissenschaftskolleg zu Berlin şi la sediul central al Konrad Adenauer Stiftung, Dr Mihail Neamţu a stabilit câteva contacte utile care se vor materializa în două conferinţe găzduite de IICCMER la Bucureşti în cursul anului 2011. Autoritate internaţională incontestabilă în istoria filosofiei germane, Profesorul Terry Pinkard (Visiting Fellow, Wissenschaftskolleg zu Berlin) a acceptat să susţină în luna mai 2011 o prelegere intitulată: „From Hegel to Marx: What Went Wrong”. De asemenea, în discuţia cu Dr Norbert Beckmann Dierkes au fost perfectate detaliile unui viitor colocviu organizat de IICCMER în partneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer pe tema „Churches under Communism: Lessons from the Past”.

Comentarii

Postări populare