DEZBATERE ŞI FILM DESPRE EUROPA LIBERĂ, LA IAŞI


Dezbatere şi film despre fenomenul Europa Liberă, vineri la IASI


Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului organizează vineri, 26 martie 2010, începând cu ora 16.00, în Sala H1 (Corpul H) a Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (Bd. Carol I, nr. 11, Iaşi) dezbaterea ,,A existat un fenomen Europa Liberă?".

Evenimentul îl are ca invitat special pe domnul Liviu Tofan, fost Director adjunct al postului Radio Europa Liberă şi actualmente Director al Institutului Român de Istorie Recentă.

Jurnalist consacrat în emigraţia românească, Liviu Tofan a activat în cadrul RFE între 1973-1994, ocupând în anii `80 şi funcţia de şef al redacţiei ştiri, unul dintre cele mai importante departamente de la Radio Europa Liberă.

În cadrul manifestării se va proiecta şi filmul „Aici e radio”, o producţie despre fenomenul Europa Liberă. Filmul, regizat de Liviu Tofan, are un montaj realizat din testimonialele pentru campania media "Europa Liberă, Aici", o campanie naţională vizând obţinerea de sprijin şi strângerea de fonduri pentru înfiinţarea unui “Centru de Cercetare şi Documentare Europa Liberă” la Bucureşti. Proiectul este iniţiat şi coordonat de Institutul Român de Istorie Recentă, împreună cu echipa foştilor angajaţi şi colaboratori ai Departamentului Românesc al Radio Europa Liberă.

Radio Europa Liberă (REL) a fost înfiinţat de Congresul S.U.A., fiind considerat de unii istorici cel mai important fenomen mediatic al României de pâna în 1989, jucând un rol determinant în istoria recentă a ţării.

Premisele pentru înlăturarea totalitarismului şi orientarea spre libertate şi democrație se datorează, după unele lucrări recente, în mare măsură Europei Libere. Emisiunile destinate României, inițiate în 1951, au încetat să mai fie difuzate în august 2008.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi a Institutului Român de Istorie Recentă.

Comentarii

Postări populare