INFANTELE PONTA


Autor: Adrian CIOFLANCA
Data publicarii in Ziarul de Iasi: 26/02/2010

Noul presedinte al PSD este inca in timpului minoratului politic si va fi controlat de o regenta pina va ajunge sa se impuna.

Partidul Social Democrat nu arata foarte bine la citeva zile de la Congres. Evenimentul
din week-end-ul trecut, soldat cu alegerea lui Victor Ponta ca presedinte, nu a avut, cel putin deocamdata, efectele regenerative asteptate. Congresul a primit atentie mediatica din plin, nu au lipsit momentele palpitante, rezultatul a fost surprinzator, dar toata aceasta emotie nu s-a convertit in speranta. Dimpotriva. La certurile de pina in Congres s-au adaugat altele, dezertarile din partid au continuat cu nume si mai sonore decit pina acum, iar dezorientarea si dispersia au ramas notele dominante.

Bineinteles, nu trebuie sa ne grabim sa cintam prohodul PSD. Au facut-o altii, in alte momente in care partidul fondat de Ion Iliescu era in criza, si s-au inselat. Marele noroc al PSD este ca piata electorala cere un astfel de partid. Fondat pe structurile PCR, PSD a fost tinut ulterior in prim plan de succesul electoral (al lui Ion Iliescu in special), de accesul indelungat la resurse ale statului, de masinaria de partid redutabila si de retelele clientelare pe care si le-a creat. Exista o portiune consistenta de electorat care voteaza aproape mecanic cu stinga, din diferite motive: saracia, aspiratia spre o forma sau alta de protectie, participarea la beneficii din partea statului inainte sau dupa 1989, apartenenta la clientela extinsa a partidului etc. PSD a dominat perioade lungi din cei 20 de ani scursi de la revolutie: in intervalul 1990-1996, cind a exercitat autoritar puterea prin Ion Iliescu; in ultima parte a guvernarii CDR (1999-2000), cind, gratie grupului parlamentar puternic, a bombardat guvernul cu motiuni si i-a influentat agenda din opozitie; in timpul guvernarii de fier a lui Adrian Nastase; apoi in a doua parte a legislaturii trecute (2007-2008), cind s-a aliat neoficial cu PNL, controlind politicile din umbra si ducind razboiul cu presedintele Traian Basescu pina la suspendare acestuia; in anul de guvernare cu PDL; nu in ultimul rind, in timpul crizei politice provocate de caderea guvernului Boc. La un calcul simplu, vedem ca aproximativ trei sferturi din intervalul de viata politica de dupa 1989 au fost influentate puternic, direct sau indirect, de catre PSD. Este deja foarte mult.

Totusi, in aceeasi logica trebuie sa spunem si ca PSD nu este condamnat la succes, daca nu creeaza premise pentru a-l obtine. Criza interna de acum nu este intimplatoare, ci este tocmai rezultatul unor defecte de constructie si al unor reforme aminate. Este suficient sa ne amintim dezincintarea provocata de aminarea repetata a reformelor din PSD sub conducerea lui Mircea
Geoana. Partidul nu a mai avut acces exclusiv la putere din 2004, Ion Iliescu nu mai poate fi de ajutor electoral, iar inlocuitorii sai nu si-au meritat locul, profilul electoratului se schimba si se regaseste tot mai putin intr-un PSD glamuros, lipsa accesului la resurse subtiaza rindurile clientelei, iar conflictele interne macina cotidian formatiunea. Aceasta in timp ce partidele concurente au invatat, la rindu-le, sa utilizeze strategii de tip catch-all si retorica populista, sa-si formeze clientele, sa utilizeze resursele statului pentru binele propriu, sa isi construiasca structuri in teritoriu si sa faca rost de bani (vorbim, bineinteles, nu de virtuti, ci de strategii de succes din politica romaneasca). Intentia "grupului independentilor" din Parlament - care a primit recent citeva figuri importante din PSD - de a forma un partid de centru-stinga ar putea crea o concurenta serioasa pentru electoratul de stinga.

Cunoscatorii stiu ce legatura este intre acest tricou cu comunistul Che si social-democratul Ponta

Ce urmeaza nu poate sti nimeni. Ce poate Victor Ponta este iarasi un mister. El ar fi aratat mai bine in fruntea unui partid de nisa, de tip ecologist sau neopopulist. Noul presedinte al PSD este deocamdata doar o promisiune vaga si destul de confuza, iar experienta post-decembrista ne-a invatat sa nu garantam pentru nimeni pina nu il vedem la treaba. Deocamdata stim ca PSD sub Ponta va insemna mai multa stinga, razboi cu guvernul, cu PDL si cu presedintele Basescu, relatii racite cu PNL si duritate in conducerea partidului. In rest, programul "Romania corecta" cu care Ponta a cistigat alegerile interne este un amestec de generalitati si masuri punctuale, dar nu ofera o directie strategica si nici o identitate adaptata pentru PSD. Ca si Geoana la timpul sau, Ponta este o solutie de compromis intre diferite grupuri din partid si nu se stie daca va obtine autoritatea si legitimitatea pentru a face schimbari substantiale. Noul presedinte al PSD este infantele partidului (care nu este totuna cu un infantil si nici cu un fante, dar nici complet diferit). Fiind inca in perioada minoratului politic, libertatea sa de miscare va fi limitata de o puternica regenta (dominata de Adrian Nastase), care, de altfel, a contribuit esential la ascensiunea sa. Una peste alta, nici nu se stie exact daca Ponta doreste cu adevarat modernizarea PSD si daca are viziunea necesara pentru a o provoca.

Comentarii

Postări populare