FOTOGRAFII NOI CU POGROMUL DE LA IAȘI

În ultima vreme, au apărut fotografii noi cu Pogromul de la Iași. 

Pe 30 iunie 1941, a doua zi după pogrom, represaliile împotriva populației evreiești au continuat în Iași, familii întregi fiind scoase din casă și omorâte fără nici un motiv. Între crimele produse pe 30 iunie s-a numărat și o execuție produsă la strada Vasile Conta, în care au fost uciși Kunovici, proprietarul unui magazin de pălării din Str. Ștefan cel Mare, Filip Simionovici, brutar din Str. I.C. Brătianu, Nacht din imobilul Adace și fostul cârciumar Millo. Printre victime s-a numărat și o familie, împreună cu copilul. Scena a fost surprinsă într-o fotografie făcută publică după război și utilizată la procesului criminalilor de război implicați în pogrom (1948). Acum au apărut patru noi fotografii ale acelei scene. Una dintre ele reprezintă un alt cadru al fotografiei cunoscute, doar că este mai clară, arată o roată de bicicletă și picioarele unor oameni care privesc cadavrele. Nu știm unde se găsește originalul acestei fotografii - ea circulă pe internet prin intermediul unui fișier ppt. De asemenea, au apărut trei cadre fotografice noi ale aceleiași scene, pe un film foto scos la vânzare recent, lăsat de soldat german care a participat la Operațiunea Barbarossa și a trecut și prin Iași în timpul pogromului. Fotografiile noi lărgesc perspectiva și arată că trupurile neînsuflețite erau abandonate, expuse, în plină stradă, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor, civili și militari. Atașez și un document, care povestește masacrul în termenii kafkieni ai limbajului oficial de atunci.
Fotografia publicată imediat după război și utilizată la Procesul Pogromului de la Iași
Cadru nou al scenei tragice din Strada Vasile Conta, într-o fotografie apărută recent.

Următoarele trei cadre sunt de pe un film foto lăsat de un militar german care a participat la Operațiunea Barbarossa și care a fost recent la vânzare pe internet (mi-a fost semnalat de dl Gheorghe Samoilă). Fotografiile arată cadre succesive mai îndepărtate cu cei uciși pe strada Vasile Conta.

Documentul, aflat în dosarele Procesului Pogromului de la Iași, descrie masacrul din 30 iunie, din strada Vasile Conta


De asemenea, trei fotografii noi deținut de un colecționar olandez au fost achiziționate recent de United States Holocaust Memorial Museum din Washington DC. Acestea conțin imagini cu scene importante din timpul zilei de 29 iunie 1941. Cea mai importantă este fotografia, unica, din timpul selecției aleatorii făcute în dimineața zilei pogromului, prin care evreii au primit un bilet pe care scria "Liber". După puțin timp, acest bilet de liberă trecere nu mai avea nici o valoare, fiind considerat de mulți o capcană pentru a-i atrage pe evrei în Curtea Chesturii. Celelalte două fotografii arată grupuri de evrei reținuți, care erau împinși spre Chestură. Acolo aveau să fie bătuți, unii masacrați, apoi încărcați în trenurile morții.



Comentarii

Dorel Voroneanu a spus…
Imagini ce nu ne fac cinste de loc. Holocaustul a existat la Iasi si a fost comandat de Antonescu si executat de acolitii lui, fie ca au fost militari sau civili romani. Acest lucru nu se poate nega si este o pata neagra in istoria tarii noastre.
Si acum trebuie sa ne cerem iertare fata de fostii nostrii concitadini, care nu au avut nici o vina ca s-au nascut din mama sau tata evreu.
Inca o dovada ca religia si separarea pe criterii etnice a facut mult rau omenirii si mai face inca.
Nu vom reusi niciodata sa ne spalam aceasta rusine, caci au murit de mana romanilor sau cu acordul lor tacit, mii si zeci de mii de oameni nevinovati, printre care batrani, femei si copii.
Iertare dragii mei prieteni, de suferinta pe care au avut-o parintii, bunicii si stabunicii vostrii.
Ma simt ingrozitor cand trebuie sa scriu aceste randuri si nu gasesc nici o scuza celor care au facut aceste fapte... Iertare!
Anonim a spus…
Este ingrozitor ce s-a intamplat in acei ani teribili. Iar faptul ca adevarul a fost negat atata vreme (si, din pacate, este inca contestat de multi romani in ziua de azi), arata cat de bolnavi suntem, ca natiune. O discutie publica pe aceasta tema, oricat ar fi de dureroasa, este absolut necesara.
Anonim a spus…
Stimati cititori!
Si eu ca si parintii si bunicii mei m-a nascut si crescut in Iasi.De circa jumatate de secol nu am vizitat Iasul cel drag,dar un microb special m-a indemnat sa vi-
zitez>Inainte cu o luna am facut-o.
Subliniez ca in timpul Progromului
eram un copil d 4 ani sifamilia mea
a"participat"dar s-a intamplat o
minune si cneva l-a salcat pe tatal
meu din comvoiul spre Chestura.
Nu intru in amanunte dar faptul ca
dupa jumatate de secol am venit
a fost si ca Prof.Academician si alte titluri academice..poate sa0si faca cariera si sa scrie toate
fictiile si minciuni iar presa romana ii publica pe pagina de front articole care te miri cum hatia pe care e screis suporta(sc-zati calculatorul)dar odata pentru todeauna,noi evreii eram cetateni
credincisi tarii diferenta era de
religie.
Atattimp cataceste"personalitati pot sa publice "studiile
stiintifice"in numele libertatii cuvantului-nu s-a schimbat nimic
in felul de gandire si comportare fata de "minoritati"
Adrian Cioflâncă a spus…
Ma adresez cititorului care a lasat ultimul comentariu, anonim, despre destinul familiei in timpul pogromului.. M-ar interesa mai multe detalii din experienta familiei dvs. Va rog sa imi scrieti pe adriancioflanca@gmail.com.

Postări populare