TRECUTUL UTILIZABIL


Autor: Adrian CIOFLANCA
Data publicarii in Ziarul de Iasi: 18/02/2009

Tara unde Hitler a fost posibil doreste sa arate in continuare ca, in ciuda adeziunii in masa la politica hitlerista, nu toti germanii au participat la aceasta nebunie si ca unii dintre ei au decis sa se impotriveasca, desi era atit de dificil sa o faca. In ciuda reticentelor germanilor, filmul lui Tom Cruise nu zdruncina acest mit si nici nu il arunca in derizoriu, dimpotriva, il consolideaza.

Al doilea razboi mondial, Germania nazista, Holocaustul continua sa stirneasca imaginatia si interesul producatorilor de filme. Hollywood-ul a lansat recent trei filme importante inspirate din acea perioada - "The Reader", "Valkyrie", "Defiance" - dintre care primul se numara printre favoritii la Oscar. Toate cele trei productii au primit cotatii bune, desi "Valkyrie" a fost in egala masura laudat si contestat.

Sa incep cu "Valkyrie". Filmul descrie atentatul impotriva lui Hitler, din 20 iulie 1944, coordonat de contele si colonelul Claus von Stauffenberg. Von Stauffenberg - un ofiter merituos al Wehrmacht-ului care primeste, dupa ce este ranit grav in Africa, o functie de birou bine pozitionata, din care are acces regulat la Hitler - reuseste sa atraga alti citiva ofiteri importanti intr-un complot menit a-l suprima pe dictatorul nazist si a opri ororile desfasurate sub comanda acestuia. Asa cum se stie, complotul a esuat, si din cauza ca nu a fost bine pregatit, si din cauza hazardului, si din cauza oportunismului si lasitatii unora dintre cei implicati. Dupa, 200 de persoane au fost executate, printre care si von Stauffenberg, iar 700 arestate.

Tonul criticilor la adresa filmului l-au dat germanii, care nu-au putut sa se impace cu ideea ca una dintre figurile luminoase ale istoriei lor din secolul XX, altfel bintuita de multe umbre, este intruchipata, in acest film, de unul dintre liderii detestatei Biserici Scientologice - l-am numit, desigur, pe Tom Cruise. Scientologia este interzisa in Germania, fiind considerata nu o religie, ca in SUA, ci un cult care incurajeaza gindirea totalitara. Cum Germania postbelica este reticenta fata de orice forma de mesianism ideologic, lucrurile sint, pina la un punct, de inteles. S-a mers pina la a-l numi pe Cruise "Goebbels al Scientologiei". Lucrurile au fot agravate de faptul ca Tom Cruise a tinut ca filmarile sa aiba loc in Germania. Autoritatile germane au pus bete in roate cit au putut, presa a declasat un val de atacuri si ironii, iar urmasii contelui von Stauffenberg au luat distanta fata de proiect.

Pina la urma, criticile s-au dovedit a fi exagerate. Filmul nu este exceptional, dar este un film bun si destul de atent la istoria pe care o reda. Desigur, exista cam mult Tom Cruise in tot filmul, dar trebuie remarcat si efortul actorului de a se detasa de asteptarile de rol cu care este intimpinat. Hitler este, in film, o figura vaga si abulica si nu prea se intelege - decit din niste scurte replici care trimit la exterminarea evreilor si nenorocirea Germaniei - de ce este atit de urit de complotisti. Apare, intr-o scena, si un Goebbels aseptic. Nu exista nazisti cu figuri patibulare in acest film, productia mergind pe ideea "banalitatii raului", atit de populara dupa publicarea cartii semnate de Hannah Arendt despre procesul lui Eichmann. In schimb, alte figuri implicate capata profiluri mai bine construite: vedem la lucru zelosul ideologic, care il serveste pe Hitler fara rest, putem observa in detaliu oscilatiile ambivalentului, care joaca la doua capete, sau pe cele ale precautului, care nu poate lua decizii in momente limita (si care, desi devenit antipatic, avea dreptate in precautia sa).

Claus von Stauffenberg a fost un apostat - lucru care nu se intelege din film, probabil din cauza precautiilor producatorilor in fata sensibilitatii germane. Ma grabesc sa spun ca nu a fost un nazist convertit, ci doar ca a sustinut anumite elemente nationaliste din politica lui Hitler, fidel fiind culturii politice aristocratice care afirma drepturile teritoriale ale Germaniei la est, conform posesiunilor dinaintea primului razboi mondial. Ofiterul a participat la principalele campanii militare ale lui Hitler si, initial, le-a sustinut. Progresiv insa, tocmai gratie educatiei sale conservatoare si religioase, a inceput sa se detaseze de politica hitlerista. Masacrarea evreilor in timpul operatiunii Barbarossa din Uniunea Sovietica a contat foarte mult in transformarea sa. In zona proprie de comanda, a incercat sa faca lucrurile diferit si, ulterior, dupa ce a fost ranit in Africa, a inceput sa caute ofiteri nemultumiti ai Wehrmachtului dispusi sa participe la complot. Incepind cu episodul din Africa, evenimentele propriu-zise sint redate destul de fidel pe pelicula, intr-un film care are ritm si suspans.

In urma colonelului von Stauffenberg - care a murit strigind "Traiasca Germania cea sfinta!" - au ramas cinci copii (din care ultimul nascut dupa moartea sa) si un mit utilizabil, atent intretinut de Germania prin diferite manifestari memoriale. Tara unde Hitler a fost posibil doreste sa arate in continuare ca, in ciuda adeziunii in masa la politica hitlerista, nu toti germanii au participat la aceasta nebunie si ca unii dintre ei au decis sa se impotriveasca, desi era atit de dificil sa o faca. In ciuda reticentelor germanilor, filmul lui Tom Cruise nu zdruncina acest mit si nici nu il arunca in derizoriu, dimpotriva, il consolideaza. (Va urma)

Comentarii

Postări populare