SLEEPY ALEXANDRIA? NO MORE...


Zilele acestea, in Statele Unite, sint organizate mai multe evenimente ocazionate de "ziua presedintelui". Circulatia in Washington este iarasi restrictionata (pe unele zone chiar mai tare decit cu ocazia inaugurarii) din cauza parazilor si ceremoniilor puse la cale.

"Ziua presedintelui" era initial aniversarea zilei de nastere a primului presedinte american, George Washington, care s-a nascut pe 22 februarie 1732. Cu timpul, din cauza presiunilor simpatizantilor altor presedinti americani, si in special ai lui Abraham Lincoln, nascut si el tot in februarie, "ziua presedintelui" a devenit o sarbatoare generica a institutiei prezidentiale, tinuta in a treia zi de luni din februarie.

Washington s-a nascut la Mount Vernon, o plantatie de linga Alexandria, orasul in care locuiesc. "Sleepy Alexandria", cum ii spun ironic locuitorii DC-ului, prinde luna aceasta viata, avind programate mai multe evenimente, dintre care o parada faimoasa in Statele Unite.

Am participat astazi la o reconstituire a unei confruntari din timpul razboiului civil, la Fort Ward, una dintre cele mai fortificate zone construite pentru a apara Washingtonul - pastrata in proportie de 90%.

A fost incintator sa vad oameni in toata firea participind cu seriozitate la aceasta joaca frumoasa. Asa cum se stie, sarbatorile americane se bazeaza mult pe "performance", pe punere in scena si interactivitate. Sint sigur ca publicul invata mai mult din astfel de evenimente decit din ceremonii sforaitoare de tipul celor organizate la noi.


Comentarii

Postări populare