SITE DESPRE POGROMUL DE LA IAȘI ȘI ALTE MASACRE DIN VARA ANULUI 1941

Cu ocazia zilei de 9 Octombrie, Ziua națională de comemorare a victimelor Holocaustului, anunț lansarea site-ului http://www.pogromuldelaiasi.ro/, pe care l-am realizat împreună cu o echipă de cercetători și cu sprijinul firmei Arhipelago. Site-ul valorifică documente și fotografii strânse prin cercetare științifică în arhive din România, SUA și Israel, pentru a pune la dispoziția publicului informații relevante despre tragedia care a marcat Iașul în vara anului 1941.

Pogromul de la Iași a fost cel mai mare masacru produs pe teritoriul României în secolul XX și este încă insuficient cunoscut. Aceasta în ciuda volumului impresionant de documentație care se găsește în arhive și biblioteci. Uitarea, ignoranța, antisemitismul, închiderea arhivelor, toate au făcut ca un subiect atât de serios să devină tabu în dezbaterile publice și istoriografice.

Punerea la dispoziție a informațiilor nu va rezolva spectaculos problema, dar va fi, fără doar și poate, benefică pentru cei care vor să știe. Site-ul – care este încă în construcție și, oricum, va fi updatat și modificat în permanență – se adresează atât specialiștilor (conține imagini și documente inedite), cât și studenților, jurnaliștilor și tuturor celor interesați de istoria recentă.

Iată câteva informații despre conținut. Un punct de greutate îl constituite fotografiile. În 2012, am depistat în arhiva CNSAS trei volume din dosarul anchetei și procesului Pogromului de la Iași (1945-1948) în care se găsesc majoritatea fotografiilor cunoscute privind pogromul (făcute publice din anii ’90 de Muzeul Holocaustului din Washington, după ce au fost copiate de la SRI), dar și altele complet necunoscute. În 2011, lucrând cu Anca Ciuciu pentru Expoziția Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iași, realizată sub tutela Institutului pentru Studierea Holocaustului din România și găzduită de Muzeul Unirii din Iași (ilustrată și pe site), am identificat fotografii noi legate de pogrom și anul 1941 la Arhivele Naționale ale României (București și Iași) și la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER). Pomenesc aici de fotografiile din fondul Kara de la Arhivele din Iași și mai ales de fotografiile victimelor din fondul Comitetul Democratic Evreiesc. La CSIER se găsesc mare parte din fotografiile cunoscute, unele de o calitate excelentă, dar și fotografii inedite spectaculoase despre procesul și comemorările postbelice. În curând, vor fi adăugate fotografii noi de la Muzeul Militar și din arhive germane și israeliene.   

În privința documentelor, care au fost sau vor fi adăugate, ele provin din diverse arhive: USHMM (Washington), Yad Vashem (Ierusalim), Arhiva Joint-ului (New York), Arhivele Militare Pitești, CNSAS, Arhivele Naționale (București, Iași). O sursă importantă este documentația adunată pentru Procesul Pogromului, din 1948: câteva mii de pagini, aflate în original la CNSAS și în copie pe microfilm la USHMM și Institutul Wiesel. Mai puțin cunoscut este că pe lângă procesul lotului Iași, în care au fost condamnate 50 de persoane, au mai existat alte câteva zeci de procese individuale sau de mici loturi, fiecare cu documentație foarte interesantă, aflate astăzi la CNSAS.  

Site-ul găzduiește și două filme documentare originale realizate de Mihnea Chelaru: unul în rezumat despre pogromul de la Iași, altul despre descoperirea gropii comune de la Popricani, rezultată în urma unui masacru produs în același timp cu pogromul.

Mărturiile rudelor victimelor și supraviețuitorilor vor ocupa un loc important. Vor fi puse la dispoziție în special mărturii date în ancheta postbelică și interviuri de istorie orală date unor instituții precum Yad Vashem și Centropa.

Site-ul a beneficiat de expertiza lui Radu Ioanid, care mi-a făcut prima introducere în subiect în urmă cu câțiva ani, și de cunoștințele precise ale colegei Anca Ciuciu. Iată întreaga echipă a proiectului până în acest moment: Adrian Cioflâncă (coordonator), Radu Ioanid (consultant extern), Anca Ciuciu (expertiză foto), Mihnea Chelaru (film), Eliza Cocea (documentare), Adriana Radu, Mădălina Ungureanu (asistență), Camelia Roșca (asistență tehnică, Arhipelago). Bineînțeles, suntem deschiși contribuțiilor externe.  

Comentarii

Postări populare