„JOS TEROAREA!”



* O sursă inedită despre ultima mare manifestație anticomunistă, din 8 noiembrie 1945

Scris de Adrian Cioflâncă

Pe 8 noiembrie 1945, într-o joi, peste o sută de mii de persoane se adunau în Piața Palatului din București. Manifestația a fost organizată de partidele democratice de ziua onomastică a regelui Mihai și a fost orientată împotriva guvernului pro-comunist al lui Petru Groza. Mihai I era văzut ca o ultimă redută în calea ofensivei comuniste. Protestul a fost ultima mare mișcare de stradă anticomunistă înainte de instalarea deplină a dictaturii.
Manifestația a fost organizată din scurt, pentru a nu alerta autoritățile. Cu o zi înainte, au fost răspândite invitații tipărite în Capitală. Pe majoritatea era scris următorul text: „Români, veniți în ziua de 8 Noiembrie, ora 9, să sărbătorim în Piața Palatului pe M. S. Regele. Vă cheamă MANIU, vă cheamă BRĂTIANU, vă cheamă conștiința românească. Trăiască Regele. Jos călăii de la Guvern.” Sau „Jos borfașii de la Guvern!”. Unii dintre cei care distribuiau fluturașii au fost întâmpinați cu focuri de armă.   
A doua zi dimineață s-au adunat în Piața Palatului câteva mii de persoane, dar, pe măsură ce s-au înregistrat incidente, au venit tot mai mulți oameni, trecându-se de o sută de mii. Autoritățile guvernului Petru Groza și trimișii Partidului Comunist au încercat toate metodele pentru a înăbuși protestul: contramanifestațiile, diversiunile, intervențiile în forță. S-a tras în plin în și au murit peste 20 de persoane. Au fost omorâți și contramanifestanți comuniști (care aveau să fie înmormântați cu mari onoruri câteva zile mai târziu).
Annie Bentoiu a luat parte la manifestaţie și a povestit în memoriile sale ce a văzut. A asistat la momentul în care două camioane pline cu zeci de muncitori înarmaţi cu bâte au ajuns în piaţă pentru a sparge adunarea. Agresorii au fost însă copleşiţi de mulţime. Au apărut şi câţiva motociclişti care au încercat să împrăştie lumea, dar au fost placaţi de mulţimea furioasă. După care, autorităţile au început să tragă în mulţime, făcând multe victime, şi să opereze arestări.
Scânteia avea să titreze, apoi, contrariul, pe limba propagandei comuniste: „Partidele istorice au organizat acţiuni anarhice. S-a urmărit tulburarea ordinei de Stat şi a liniştei publice. Bandele lui Maniu şi Brătianu au atacat instituţii publice, au maltratat şi asasinat soldaţi şi cetăţeni paşnici. Ministerul de Interne a luat măsuri din cele mai severe pentru apărarea libertăţilor cetăţeneşti”. Începuse represiunea. Au fost arestate sute de persoane, iar, în toate anchetele care au urmat, participarea la această manifestație constituia un factor agravant.
Cele întâmplate la 8 noiembrie 1945 sunt destul de bine documentate, dar multe sunt încă de aflat.  Am indentificat în arhiva CNSAS un document inedit – pe care îl transcriu mai jos – care furnizează o descriere cronologică destul de precisă a evenimentelor din Piața Palatului. Este vorba de un raport al Secției a II-a a Marelui Stat Major (serviciul informativ și contrainformativ de atunci din armată) extras de Securitate din Arhivele Militare și integrat într-un dosar documentar cuprinzând „raporte privind stare de spirit din armată”. Conform Secției a II-a, la manifestația din 8 noiembrie 1945 au participat „30% studenți, 30% populație / intelectuali, 20% muncitori, 15% elevi, 5% militari”. La momentul raportării, Secția a II-a știa de 13 morți (2 ofițeri, 4 polițiști, 6 civili și un subofițer) și 15 răniți grav (2 militari, 5 polițiști, 8 civili).
Ilustrația este, de asemenea, inedită, provenind tot din arhiva CNSAS. Fotografia surprinde momentul în care camioanele cu muncitori procomuniști ajung în Piață pentru a sparge manifestația, dar sunt oprite și incendiate de manifestanți. Imaginea inclusă într-un album de fotografii privind manifestația din 8 noiembrie 1945, editat de Oana Demetriade și Mihai Demetriade, ce urmează să apară la Editura Curtea Veche.

„Anexă la Buletinul informativ din ziua de 9.XI.1945

Notă informativă asupra evenimentelor din ziua de 8.XI.1945

1/ Către orele 9 a început să se adune public în Piața Palatului, care ovaționa pentru M. S. Regele.
Publicul era format în special din tineret: studenți, elevi și câțiva militari, în special invalizi.
Până la orele  10 numărul lor s-a ridicat la cca. 2.000-3.000.

2/ Pe soclul statuii Regelui Carol din fața Palatului s-a ridicat un grup de invalizi (cca. 20-30) cu drapele tricolore și tablouri cu M.S. Regele care cântau imnuri patriotice și la care s-a alăturat publicul adunat.
Pe la orele 9,30 a venit un grup de civili și polițiști care au căutat să împrăștie pe manifestanți fără să reușească, deoarece publicul afluia în număr foarte mare.

3/ La orele 10,30 o coloană de cca 2.000 de manifestanți în majoritate studenți și elevi a venit de pe B-dul Brătianu. Coloana ovaționa pentru M. S. Regele strigând ‹TRĂIASCĂ REGELE ȘI POPORUL!›, ‹TRĂIASCĂ PATRIA!›, ‹STUDENȚIMEA REGELUI!›, ‹TOȚI ROMÂNII LA PALAT› și având plancarde cu efigia M. S. Regelui și cu diferite inscripții pentru M. S. Regele.   
Coloana a urmat traseul: B-dul Elisabeta, B-dul Schitu Măgureanu, Str. Stirbey Vodă, Calea Griviței, Calea Victoriei, Palatul Regal.
Pe parcurs a fost întâmpinată de câteva grupe de ostași și cordoane care au încercat să oprească pe manifestanți, dar n-au reușit.
La această coloană s-a alăturat și public de pe stradă astfel că s-a ajuns la cca. 3.000-4.000 de manifestanți. În câteva locuri (în dreptul Prefecturii de Poliție, în dreptul Cișmigiului și la Liceul Lazăr) grupuri de civili au încercat de asemenea să oprească coloana, fără să reușească, și în busculadele ce au avut loc s-au rupt o parte din steaguri și plancarde.
Nici încercarea cordoanelor de ostași din Str. Câmpineanu și Cal. Victoriei n-a izbutit să-i oprească.
Când coloana a ajuns în fața Atheneului, multe grupuri de manifestanți ai Guvernului strigau ‹PETRU GROZA ȘI POPORUL› o parte din ei fiind îmbarcați în 3 mașini.

4/ Către orele 11, se adunase în total în Piața Palatului cca. 10.000 de manifestanți, care, de asemenea, se manifestau pentru Rege, cântând ‹Trăiască Regele›, ‹Pe-al nostru steag› și ‹Deșteaptă-te române›.
De pe toate străzile afluia public imens către Piața Palatului, manifestând frenetic pentru Rege.
Printre mulțimea adunată se găseau și militari de toate gradele. (Secția a II-a este în curs de identificare a lor). Câțiva ofițeri au mers în capul coloanelor, purtând drapele. Mulțimea, în entuziasmul produs, a ridicat pe brațe 2 ofițeri de cavalerie, din care unul manifesta cu sabia ridicată în sus. Un subofițer cu mai mulți civili s-au urcat cu un drapel pe Palatul Regal.

5/ În mulțime se găseau și ofițeri sovietici, americani și englezi. Toți ofițerii aliați asistau din mulțime, se informau, luând și fotografii. Doi ofiţeri americani şi un reporter fotografic au fost ridicaţi pe braţe şi purtaţi printre manifestanţi.

6/ După orele 11, numărul total al manifestanţilor din Piaţa Palatului se ridică la 15-20.000.
Garda Reg. 2 Pioneri Gardă (3 plotoane cu drapel şi muzică) trecând pe Cal. Victoriei şi voind să meargă prin faţa Palatului Regal, a fost puternic ovaţionată şi asaltată de mulţime, iar ofiţerii au fost ridicaţi pe sus în strigăte şi urale. Garda a fost amestecată în public, astfel că nu şi-a putut continua drumul.
Cu mare greutate a reuşit să scape din mulţime şi să se regrupeze.

7/ Un număr de 7-8 camioane încărcate cu muncitori au căutat să împrăştie pe manifestanţi circulând în diferite sensuri. Muncitorii manifestau pentru Guvern şi prin corectitudine şi gesturi ameninţau pe manifestanţi, iar maşinile căutând să-şi facă loc, dădeau peste public.

8/ Pe la orele 11,45, după incidentul care s-a soldat cu incendierea maşinilor, de la Ministerul de Interne, a început să se tragă salve de focuri în sus pentru intimidarea publicului care devenise ameninţător.
Pentru un moment publicul a fost intimidat, dar imediat datorită prezenţei militarilor manifestanţi care nu s-au înfricoşat, mulţimea s-a îndârjit şi mai tare îndreptându-se spre M. Interne şi huiduind pe cei care trăgeau focuri.
Apropierea mulţimii, a făcut să se tragă focuri şi mai dese. Concomitent cu aceasta, s-au tras focuri din aripa neterminată a Ministerului de Interne în mulţime.
Au fost mai mulţi răniţi.
Cu cât focul se intensifica, revolta manifestanţilor creştea şi strigătele de „Huo” şi ‹Jos teroarea› nu mai conteneau.

9/ După orele 12 manifestanţii au reuşit să deschidă porţile din doc ale Ministerului de Interne, cu care ocazie poliţia a reuşit să aresteze un număr de studenţi şi câţiva militari pe care i-a tras în curtea Ministerului de Interne.
Publicul îndârjit prin aceste arestări, a început să se agite şi mai tare, cerând eliberarea celor arestaţi.
La acest asalt al manifestanţilor, care cu greu puteau fi opriţi de cordoane de soldaţi şi poliţişti, mai mulţi civili din spatele cordoanelor au tras în plin în mulţime, făcând victime, morţi şi răniţi.

10/ Mulţimea înfuriată a reuşit să prindă câţiva din cei care trăsese, pe care i-a bătut groaznic iar pe unul l-a urcat pe soclul statuii Regelui CAROL, arătându-l şi prezentându-l ca asasin al unui ofiţer din aviaţie împuşcat mortal.

11/ Până la orele 13,30 au mai avut loc diferite încăierări şi s-au tras mereu focuri care au mai făcut şi alte victime.

12/ Către orele 14, unităţile militare venite au reuşit să împrăştie în mare parte pe manifestanţi.
În total în Piaţa Palatului şi străzile afluente au fost cca. 80.000 – 100.000 manifestanţi.

13/ Către orele 15, un grup de cca. 10.000 – 15.000 manifestanţi (de culoare naţional ţărănistă) cu placarde venind dinspre Str. Batişte s-au oprit la statuia Mihai Viteazul de unde după un discurs al unui tânăr, s-a îndreptat către Piaţa Palatului.
Grupul manifesta prin lozinci ‹dinastice›, ‹maniste› şi ‹antiguvernamentale›.
Grupul a fost oprit pe Calea Victoriei în faţa cofetăriei Zamfirescu de către ostaşi panduri, care în urma somaţiunilor legale au deschis foc în plin, provocând câţiva răniţi şi morţi.
Manifestanţii au fost împinşi de cordoanele armatei spre Cercul Militar.

14/ La orele 17 o nouă manifestaţie de simpatie pentru Rege şi contra Guvernului, are loc în faţa Cercului Militar. Sunt prezenţi câteva sute de manifestanţi şi cântă ‹Imnul Regal›, ‹Pe-al nostru steag› şi ‹Deşteaptă-te române› şi se strigă ‹Patria şi Regele›. În grupul manifestanţilor sunt foarte mulţi militari (grade inferioare).
Se trag focuri de armă izolate şi se fac arestări.
Manifestanţii se îndreaptă către orele 19 pe B-dul Elisabeta spre Liceul Lazăr.

15/ Tot către orele 19, un alt grup de manifestanţi au demonstrat în jurul statuii lui Mihai Viteazul. Trăgându-se salve de focuri, manifestanţii s-au împrăştiat. A fost rănit un ofiţer de aviaţie.
Populaţia şi manifestanţii huiduiesc pe ‹Panduri›.

16/ La orele 20, manifestaţia ia sfârşit şi liniştea se stabileşte în tot oraşul.

17/ Date precise asupra victimelor, morţi şi răniţi, nu avem.

18/ În restul ţării a fost linişte cu excepţia unor manifestaţii fără importanţă la CRAIOVA, GIURGIU şi BRĂILA.

19/ În cursul zilei de 9. XI., a fost linişte pe întregul cuprins al ţării.„

Sursa: ACNSAS, Fond Documentar, Dosar nr. 10779 (Probleme Armată, Rapoarte privind starea de spirit din Armată) 
 
 

 

Comentarii

Postări populare