GROPILE COMUNE MARCATE DIN TIMPUL POGROMULUI DE LA IAȘI

Au trecut aproape 74 de ani de la Pogromul de la Iași și multe rămân încă a fi lămurite. Nu dau aici lista misterelor, pentru că este prea lungă. Unele au fost deslușite în cele publicate în ultimii 20-30 de ani. Altele le-am clarificat prin cercetările proprii și o să le expun pe rând. Dar, să fie clar, vor rămâne și semne de întrebare pentru mai târziu sau pentru totdeauna. Pe de altă parte, pe baza surselor disponibile în acest moment, putem înțelege multe, foarte multe. Doar cine nu vrea să citească nu înțelege.
Așa cum se știe, după masacrul din oraș, Ion Antonescu a ordonat evacuarea din Iași a câtorva mii de evrei arestați aleatoriu și adunați în Curtea Chesturii de Poliție din Iași. Pentru aceasta au fost folosite două trenuri care vor rămâne în memorie ca „trenuri ale morții”. Evreii au fost înghesuiți în vagoane și închiși ermetic astfel încât au murit cu miile în doar câteva ore, zile. Vagoanele au fost deschise într-un târziu și pe traseu au fost săpate mai multe gropi comune. Unele sunt marcate, altele nu. Există inscripții funerare în memoria victimelor la gropile comune de la Iași, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Roman și Călărași.


Primul tren al morții
Traseu: Iași - Târgu Frumos - Ruginoasa - Hălăucești - Mircești - Săbăoani - Roman - Mărășești - Inotești - Călărași. Distanța de peste 500 de kilometri a fost parcursă în șase zile jumătate (30 iunie - 6 iulie 1941). Peste 1400 de evrei au murit în acest tren din totalul de aproximativ 2600 îmbarcați la Iași. În toate stațiile pomenite, au fost săpate gropi comune, unele marcate astăzi, altele nemarcate.

Al doilea tren al morții 
Traseu: Iași - Podu Iloaiei. Distanța de 23 km, care înseamnă maxim jumătate de oră cu trenul, a fost parcursă în 8 ore. Din cei 1900 de evrei îmbarcați au murit în jur de 1200. 

Iată hărți, fotografii actuale și imagini adunate din arhive (de la CNSAS, CSIER, Yad Vashem) ale gropilor comune marcate. 

Vezi mai multe pe www.pogromuldelaiasi.ro


TRASEELE CELOR DOUĂ "TRENURI ALE MORȚII"

GROPILE COMUNE DIN IAȘI


GROPILE COMUNE DIN PODU ILOAIEI


GROPILE COMUNE DIN TÂRGU FRUMOS
 GROPILE COMUNE DIN ROMAN


GROPILE COMUNE DIN CĂLĂRAȘI
 

Comentarii

Postări populare