Evenimente romanesti la Washington


Revin pe blog dupa o perioada mai lunga in care am fost prins cu pregatirea unei comunicari. Intre timp, au avut loc mai multe evenimente culturale aici, in Washington DC, care au avut subiecte romanesti.

Primul in ordine cronologica a fost lansarea, pe 26 martie, la Wilson Center a cartii cuprinzand dosarul lui Silviu Brucan, coordonata la Polirom de Radu Ioanid. Lansarea a prilejuit o dezbatere intre Radu Ioanid, Gheorghe Campeanu, cel care a semnat Prefata volumului, si Mircea Raceanu (fost diplomat faimos pentru condamnarea sa la moarte de catre regimul Ceausescu). Cei trei au schitat, din perspective sensibil diferite, portretul personajului controversat care a fost Silviu Brucan, concluzia fiind ca fostul activist comunist, transformat in fractionist si opozant al lui Ceausescu spre 1989, a fost un personaj amestecat, cu anumite calitati si nenumarate defecte, greu de prins intr-un profil cu contur clar si de recuperat ca "personaj utilizabil" in memoria dictaturii comuniste.


Pe 15 aprilie, Cristina Bejan, colega de birou la USHMM, a prezentat comunicarea Fascism and Drama: The Case of Marietta Sadova and Iron Guard. Comunicarea este discutata pe larg de Vladimir Tismaneanu pe blogul sau.


In fine, Cristian Vasile si-a prezentat la Wilson Center proiectul sau de cercetare in cadrul Centrului, sub titlul Communist Romania's Cultural Cold War, 1947-1960. Comunicarea este prezentata, de asemenea, pe blogul Vladimir Tismaneanu, de catre Eliza Gheorghe.



Comentarii

Postări populare