EXPOZIȚIA "DESTINE ÎNTRERUPTE. 70 DE ANI DE LA POGROMUL DIN IAȘI"
Pogromul de la Iași din iunie 1941 a fost cel mai mare masacru de pe teritoriul României în epoca modernă și primul masacru antisemit major de la declanșarea operațiunii Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice (22 iunie 1941), la care România lui Ion Antonescu a participat ca aliat al Germaniei naziste. Tragedia din Iași a schimbat brutal profilul demografic, social, economic și cultural al Iașului, un oraș în care evreii reprezentau jumătate din populația de circa 100.000 de oameni. Până la 14.000 de evrei au fost uciși în timpul pogromului, la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie a anului 1941.
Expoziția reconstituie cu ajutorul fotografiilor și documentelor episoadele Pogromului de la Iași, pe baza unor cercetări noi făcute în mai multe arhive.
Expoziția cuprinde:
* Fotografii furnizate de Serviciul Român de Informații (păstrate astăzi de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), Arhivele Naționale ale României, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, United States Holocaust Memorial Museum, Yad Vashem, American Jewish Joint Distribution Committee, Sueddeutscher Verlag Bilderdienst etc.
* Declarații din timpul Procesului Pogromului de la Iași aflate în arhiva United States Holocaust Memorial Museum, mărturii de istorie orală culese de United States Holocaust Memorial Museum, Yad Vashem, Centropa și chestionare inedite completate pentru Congresul Mondial Evreiesc (1945) și Comitetul Democratic Evreiesc. Secţia IOVR (1948).
* Documente inedite din Arhivele Militare Române, Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, United States Holocaust Memorial Museum, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași etc.
* Artefacte din groapa comună descoperită în 2010 în comuna Popricani (jud. Iași).
* Filme documentare despre Pogromul de la Iași și groapa comună de la Popricani.
ECHIPA PROIECTULUI
Instituții organizatoare: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
Instituții partenere: Arhivele Naționale ale României, United States Holocaust Memorial Museum, Central Europe Center for Research and Documentation.
Coordonator proiect: Adrian Cioflâncă
Curator: Ioana Cioflâncă
Design: Adrian Dan
Documentare foto: Anca Ciuciu
Documentarist: Eliza Cocea
Comentarii
Regret ca nu am mai ramas inca cateva zile la IASI sa putem participa si noi la acest eveniment.
Liana Saxone-Horodi
pictor si publicist