INVITAȚIE: VERNISAJUL EXPOZIȚIEI "DESTINE ÎNTRERUPTE. 70 DE ANI DE LA POGROMUL DIN IAȘI"
În cadrul programului dedicat comemorării a 70 de ani de la Pogromul din Iași, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” din București și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași anunță vernisajul expoziției ”Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iași”, care va avea loc luni, 27 iunie 2011, ora 17.00, la Muzeul Unirii.
Conceptul expozițional vizează evidențierea suferințelor victimelor acelor atrocități, precum și prezentarea artefactelor descoperite în groapa comună din Pădurea Vulturi, Popricani, pe parcursul investigației arheologice care a avut loc în noiembrie 2010.
Evenimentul se înscrie în ciclul de manifestări intitulat "70 de ani de la Pogromul din Iași", organizat pe 27 și 28 iunie 2011 de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” în parteneriat cu Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice, Complexul Muzeal Național „Moldova”, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Arhivele Naționale ale României, Federația Comunităților Evreiești din România, Consiliul Județean Iași, Instituția Prefectului Județului Iași, Primăria Municipiului Iași, Centrul Cultural German Iași, Galeriile de artă DANA.
La vernisaj vor fi prezenți Ambasadorul Statului Israel la București, Ambasadorul Republicii Cehe la București, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, un reprezentant al Ambasadei Germaniei la București, reprezentanți ai Guvernului României și Președinției României, reprezentanți ai Administrației locale și ai Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, precum și prestigioși cercetători în domeniul de referință, istorici și sociologi din România și străinătate.
Programul include:
Luni, 27 iunie ora 09.30 - Ceremonie de comemorare la cimitirele evreiești din Podu Iloaiei și Târgu Frumosora; 17.00 - Vernisajul expoziției "Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iași", la Muzeul Unirii; ora 18.15 - Vernisajul expoziției de pictură "Cum a fost posibil?", la Galeriile de artă Dana.
Marți, 28 iunie: ora 09.30 - Traseu comemorativ în orașul Iași; ora 15.30 - Masa rotundă cu tema Pogromul de la Iași, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Sala Senat; ora 20.00 – Proiecție de filme: "Călătoria lui Gruber", de Radu Gabrea și "Duminica neagră" de Mihnea Chelariu, la Casa de Cultură ”Mihai Ursache” din Parcul Copou.
Comentarii