SARBATOAREA

Am pornit de dimineata spre centrul Washingtonului, unde au avut loc ceremoniile de instalare a noului presedinte american, Barack Obama. Nu mi-am facut iluzii ca voi ajunge foarte aproape de locurile unde se desfasurau evenimentele oficiale. Cei care au dorit sa fie cit de cit aproape au plecat de acasa cu noaptea in cap, la 3-4 dimineata. Si nu toti cei vremelnici au ajuns foarte departe.

Mergind spre metrou, a fost pentru prima data cind am vazut multi oameni circulind pe jos aici in Alexandria unde locuiesc. In restul timpului, orasul este exasperant de linistit si pustiu pentru ca, asa cum se stie, toata lumea este la volan in SUA.


Am pierdut primul metrou, pentru ca era plin ochi. In al doilea am incaput cu ceva efort. La statia urmatoare nu a mai incaput aproape nimeni. Deci am avut noroc. Inauntru era veselie mare, dar si stupefactie fata de ce se intimpla in jur. Ca roman obisnuit cu aglomeratia, nu m-am lasat tulburat de inconfort.

Aventura a inceput cind metroul a trecut in mare viteza pe linga statia unde doream sa coborim - eu si sotia mea, Ioana. Si prin urmatoarea. Au inceput glumele celor din jur: "Se aproprie, se apropie, ah, am ratat-o si pe asta..."




Atmosfera la metrou. Nu se vede mare lucru, dar va puteti face o imagine asupra atmosferei


Pina la urma, ne-am trezit in China Town. Ne si gindeam cit vom avea de mers pe jos pina in zona Mall-ului. Dar de unde...


Va aduceti aminte de mitingurile de la noi in care lumea era adusa cu forta. Aici, toata lumea a venit din placere, din curiozitate. Si s-a simtit excelent, in ciuda frigului teribil de afara.





Strazile erau si acolo pline. Am mers pina in spatele sediului FBI, undeva pe strada paralela cu Pennsylvania Avenue - locul unde era programata parada - si ne-am blocat. De fapt, ne-am miscat brownian pe strazile din zona, alaturi de alte mii de oameni, cautind o spartura in filtrele de securitate. Si, fireste, nu am gasit...




Atmosfera pe strada. Strazile erau pline chiar si departe de locurile evenimentelor oficiale.


Dupa mai multe cautari in stinga si in dreapta, am naufragiat intr-un restaurant unde exista un televizor si o audienta vivace. De fapt, asta si cautam. Atmosfera a fost totul! In scurt timp, ne-am dat seama ca am ajuns intr-un loc privilegiat, de invidiat. Daca doream sa-l vad pe Obama de aproape ar fi trebuit sa stau acasa la televizor.



Acolo am capatat inca o confirmare, daca mai era nevoie, ca Obama este iubit. Ca provoaca sperante imense. Ca este motiv de mindrie. Ca inspira pe multi. Emotia nu avea cum sa nu ma cuprinda, oricit de analitic mi-am propus sa fiu...



Juramintul lui Barack Obama. Reactia celor din jur spune totul despre sperantele cu care este intimpinat noul presedinte

Comentarii

Postări populare