Impreuna cu alte citeva sute de mii


Sint de doua saptamini in Statele Unite - cu bursa primita de la Centrul de Studii Avansate pe tema Holocaustului din Washington DC - si am asteptat un pretext serios pentru a incepe acest jurnal american. Si ce prilej mai bun putea exista decit apropierea ceremoniei de instalare a noului presedinte american Barack Obama, care a atras in DC milioane de vizitatori din Statele Unite si din restul lumii.




Duminica, am mers la Concertul de Inaugurare, la care au participat, alaturi de Obama, numeroase vedete din lumea muzicii si a filmului. Lista scurta cuprinde: Beyonce, Shakira, Mary J. Blige, Bruce Springsteen, Bono si U2, Stevie Wonder, Garth Brooks, Sheryl Crow, Usher sau Denzel Washington, Tom Hanks, Forrest Whitaker, Queen Latifah.

Concertul a fost organizat la Memorialul Lincoln. Partea cea mai spectaculoasa a fost prezenta populara. Portile in zona de securitate s-au deschis dis de dimineata si pina la ora 2.30 PM cind a inceput totul s-au adunat in jurul memorialului, al lacului din fata si pe toata esplanada pina spre obelisc citeva sute de mii de oameni. Nu am vazut niciodata atitia oameni la un loc.

Pentru a intra la concert, lumea a stat la cozi imense

FBI supravegheaza. Conditiile de securitate au fost drastice. Locul era intesat de agenti de la Secret Service, peste tot erau cei din Special Police, iar din aer supravegheau elicoptere si avioane de lupta. Totul e mers bine pina la urma.

De asta am si mers. Nu pentru concertul propriu-zis, care probabil s-a vazut mai bine la HBO decit din pozitia in care am ajuns eu, ci pentru oameni, pentru atmosfera. Iar atmosfera a fost grozava. Stiu ca au venit oameni din toate colturile Americii sa urmareasca evenimentele de zilele acestea - si sint vreo 200 importante. Am auzit ca au venit o multime de est-europeni. Este clar, instalarea lui Obama a devenit un eveniment mondial. Obama stirneste sperante si emotii, Obama se vinde, Obama este peste tot.

O imagine dinaintea concertului.

Concertul a fost destul de oficios si artistii au mers in general pe cover-uri celebre. Cel mai mare succes l-a avut Obama insusi: de fiecare data cind ecranele imense instalate in jur il infatisau, dansind discret sau intretinindu-si familia, izbucneau in chiote si aplauze.

Locuri privilegiate pentru a urmari concertul mai bine.


Tema concertului a fost "We are one". Perioada Bush este perceputa aici ca o perioada de teribila divizare si din acest motiv americanii vad in mandatul lui Obama o oportunitate pentru refacerea unitatii Americii, pentru recistigarea stimei de sine si in fata lumii.

Imagini surprinse de agentiile de presa, pentru a avea o idee de nebunia care a fost acolo. In fapt, locul a devenit si mai aglomerat dupa momentul in care aceasta fotografie a fost facuta.



Comentarii

Anonim a spus…
Adrian,

Imi pare bine ca ai ajuns la Washington si, desi erai sceptic, totul, presupun, ca merge bine.

Succes si bafta la lectura si..have fun!

Alex

Postări populare