Pregatiri, pregatiri, pregatiri

Toti localnicii din Washington DC cu care am vorbit spun acelasi lucru: nu au vazut asa ceva in viata lor! Nici o ceremonie de inaugurare a unui presedinte american nu a stirnit atita atentie, atita entuziasm, atita speranta.


O scurta prezentare a ceremoniei de astazi, care se gaseste la Muzeul National de Istorie din Washington DC.

Doar cei mai in virsta au apucat ceremonia din 1965, cind inscaunarea lui Lyndon Johnson a adunat 1,2 milioane de oameni - recordul care va fi batut azi.

Acest loc - the National Mall - va fi intesat cu oameni inca de la primele ore ale diminetii. Ceremonia de inagurare va avea loc in capat, la Capitoliu, in jurul prinzului (marti, ora 6 PM in Romania).

Nimeni nu stie cu exactitate citi oameni vor asista la inagurare, astazi. Estimarile oscileaza intre 3 si 5 milioane de oameni. Asadar, nu este de mirare ca localnicii spun ca nu au mai vazut asa ceva. In fapt, omenirea nu a mai vazut asa ceva. Este probabil cea mai importanta adunare populara din istorie.

In ultimii ani, inaugurarea a fost un eveniment al elitelor, un ritual politic de fatada si nimic mai mult. Un prieten mi-a povestit ca a asistat la instalarea lui George W. Bush acum 8 ani. Nimic spectaculos - putina lume, mult formalism si circumspectie cit incape.

Acum este cu totul altceva. Inagurarea este prilejul unei imense sarbatori populare care, cum am spus deja, a atras nu doar americani de peste tot, ci si turisti si entuziasti din toate partile globului. Hotelurile sint pline, camerele si casele de inchiriat au fost luate.

Obama este cel mai vandabil produs american din acest moment. Vinzatorii ambulanti de suveniruri sint peste tot.


Obama este deja iubit cu indirjire de multi. Sondajele arata niveluri record de sustinere pentru acesta si un optimism solid pentru urmatorii 4 ani, in ciuda situatiei dificile in care se afla SUA. Si doua treimi dintre votantii republicani il privesc cu simpatie. Totul contrasteaza cu cele 22 procente de sustinere pentru Bush, care a ajus la cel mai scazut nivel de sustinere populara intre presedintii americani de cind se fac aici sondaje de opinie, adica din anii '30.

Pe Pennsylvania Avenue, locul in care va avea loc parada in aceasta dupa-amiaza, s-au facut pregatiri si repetitii intense zilele acestea, spre disperarea soferilor. Cei care locuiesc in zona au intrat in verificarile Secret Service cu mult timp inainte. O prietena care va asista la parada din locuinta unei cunostite care are un apartament cu vedere la bulevard a trebuit sa ofere datele personale spre verificare la Secret Service inca de acum doua luni.


Inaugurarea este cosmar pentru fortele de ordine, mobilizate cu zecile de mii, si autoritatile acestui oras totusi mic, de numai 600.000 de locuitori. Strazi intregi vor fi inchise, din motive de securitate, si exista emotii mari fata de modul in care metroul local, altfel foarte performant, va face fata multimii. Eu stau in Alexandria si podul peste Potomac va fi inchis circulatiei autovehiculelor. Toate sperantele, pentru a ajunge la ceremonie, mi se leaga de metrou.


Pentru o informare sumara si la intimplare asupra evenimentului de astazi, puteti accesa acest link.


Comentarii

Postări populare