ANTICIPATE


Autor: Adrian CIOFLANCA
Data publicarii in Ziarul de Iasi: 12/11/2009

Amenintarea anticipatelor este o arma redutabila pentru Traian Basescu, fie pentru a forta formarea unei aliante de guvernare prietenoase, fie pentru a atrage mai mult sprijin electoral pentru PDL.

"Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura".

Acesta este articolul din Constitutie (art. 89/1) pe care il invoca presedintele Traian Basescu pentru posibila declansare a alegerilor anticipate si care infierbinta mintile politicienilor. Au fost deja citeva discutii tehnice in jurul acestor prevederi constitutionale si este de asteptat ca acestea vor continua inca si mai pasional in perioada urmatoare si, mai ales, dupa alegeri. Seful statului s-a grabit sa spuna ca, in cazul in care va fi reales, va putea utiliza aceasta prevedere chiar de a doua zi dupa al doilea tur de scrutin. Ulterior, s-a corectat, pentru ca acelasi articol din Constitutie spune, la paragraful 3, ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele sase luni ale mandatului presedintelui, deci este nevoie de o noua investitura pentru ca mecanismul sa fie declansat.

Exista voci in presa ostila presedintelui, dar si - semnal important - o voce din Curtea Constitutionala, Ion Predescu (judecator trimis acolo de PSD), care spun ca "noul" presedinte Basescu nu va putea utiliza aceasta prevedere in cazul confirmarii in post pentru ca este vorba despre un nou mandat, cu o alta logica politica. Este de asteptat ca Basescu sa nu accepte aceasta interpretare a Constitutiei si, daca este in interesul politic al PDL, sa forteze declansarea anticipatelor, la fel cum este previzibil ca PSD sau PNL sa sesizeze Curtea Constitutionala, de unde le poate veni, data fiind componenta Curtii, un ajutor.

Pe 31 octombrie, in timpul discutiei cu Traian Basescu organizata la Grupul pentru Dialog Social Iasi, am insistat cu o intrebare despre anticipate, desi invitatul abordase deja subiectul, pentru ca eram convins ca, alaturi de referendum, acesta va fi principalul instrument constitutional folosit de Traian Basescu in lupta politica ce urmeaza. Asa a iesit stirea ca presedintele ezita sa convoace anticipate, dar va recurge la ele in ultima instanta pentru deblocarea crizei politice.

Am fortat un raspuns pentru ca intelegeam foarte usor si motivele tactice pentru care Basescu evita subiectul. Lectia situatiei anterioare in care presedintele a dorit convocarea alegerilor inainte de termen a fost ca un anunt facut intr-un moment nepotrivit, timpuriu, ii pune in garda pe adversarii politici si provoaca o ostilizare a Parlamentului, precum si, deloc de neglijat, demobilizarea parlamentarilor din propria tabara. Noi parlamentare la un an si ceva de la precedentele constituie o sursa de stres politic si efort financiar greu de sustinut pentru alesi, indiferent de culoare politica, si sponsorii lor din lumea afacerilor. Aici, fiecare membru al parlamentului va judeca in primul rind individual, evaluindu-si sansele de a fi renominalizat de partid pentru un colegiu bun, de a obtine din nou bani pentru campania electorala si de a fi reales de electorat. Acest instinct de conservare al parlamentarilor lucreaza intr-o oarecare masura impotriva lui Basescu, pentru ca s-ar putea sa apara defectiuni in propria tabara, dar mai ales lucreaza in favoarea sa, deoarece, sub presiune, macar o parte din parlamentarii opozitiei (actuala „majoritate") ar putea ceda la voturile viitoare pentru instalarea unui guvern.

Presedintele continua sa spuna ca nu isi doreste anticipatele decit ca ultima solutie si, mai nou, a declarat ca va propune si un al treilea premier, in cazul in care echipa Negoita nu va fi acceptata. Aceasta inseamna ca inca testeaza piata pentru a lua decizii din aproape in aproape avand totusi o gandire strategica pe termen mediu, ca intelege foarte bine reticenta cu care ideea unor noi alegeri este primita in lumea politica, dar si in afara ei, de catre electorat, si ca va incerca sa demonstreze ca a facut tot ce era posibil pentru a le evita.

Pe de alta parte, incearca sa obtina tot ce se poate de pe urma presiunii in crestere asupra opozantilor sai. Pina acum, fara exceptie, alegerile prezidentiale au fost un predictor al aliantelor de guvernare create imediat dupa (chiar daca acestea s-au reconfigurat ulterior). Este posibil sa se intimple asa si de data aceasta in cazul realegerii lui Basescu, chiar daca acum PNL declara ca prefera o alianta cu PSD. Deja au aparut voci liberale, inclusiv din Iasi, care spun ca totul se rediscuta dupa prezidentiale. Liberalii pot fi atrasi din nou de mirajul puterii si resurselor, chiar daca experienta coabitarii cu Traian Basescu a fost nefericita, mai ales ca, in situatia unor anticipate, care vor produce un efect de polarizare, ar fi principalii sacrificati.

In cazul unui succes la prezidentiale, Basescu ar beneficia, ca orice presedinte ales, macar pentru sase luni sau un an, de un val considerabil de sprijin popular (greu de imaginat acum, dar usor de anticipat, daca ne gindim la starea de spirit euforica de dupa prezidentialele precedente). Aceasta va fi o arma redutabila, fie pentru negocierea unei majoritati guvernamentale, fie pentru anticipatele in care va merge cu mesajul „Dati-mi o majoritate prietenoasa si un guvern partener". Personal, inclin sa cred ca va opta, cu toate riscurile, pentru a doua solutie, pentru ca trebuie sa se miste repede profitind de valul simpatiei populare, pentru ca aceasta directie este mai aproape de stilistica proprie, pentru ca nu isi pune mari sperante intr-o colaborare cu PNL-ul construit in ultimii ani pe un discurs anti-Basescu si pentru ca doar asa are sansa sa produca schimbarile majore de la nivel constitutional, politic si electoral pe care si le-a propus.

Ar aduce anticipatele noutati? Judecind dupa cifrele din sondaje de acum, am fi inclinati sa spunem ca nu. Dar aceasta nu este o buna judecata, pentru ca starea de spirit va fi complet diferita dupa alegeri, in cazul in care Basescu va iesi din nou. Incarcatura emotionala va fi cu totul alta atunci. Pe linga euforia multora, va intra in joc si tendinta psihologica fireasca a unei parti de electorat de a evita disonanta. Cu un Basescu reconfirmat, singura solutie imaginabila pentru a pune capat crizei va fi reorientarea optiunii politice. Asadar, este de anticipat ca vor fi rearanjari importante in optiunile electoratului in cazul unor anticipate. Dar mai este pina atunci...

Comentarii

Postări populare