MARȚI, 24 mai, la IICCMER: REVOLUȚIA ARHIVELOR. WORKSHOP DESPRE ACCESUL LA SURSELE ISTORIEI RECENTE

De la stânga: Stelian Obiziuc (directorul Arhivei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe), Dorin Dobrincu (directorul Arhivelor Naționale ale României), Adrian Cioflâncă (director de departament în cadrul IICCMER), Dragoș Petrescu (Președintele Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității), Luminiţa Giurgiu (expert în cadrul Serviciului Istoric al Armatei) și .

Accesul la documentele care privesc istoria recentă a fost și, din multe puncte de vedere, a rămas o problemă și astăzi. Statul român a condamnat simbolic, prin intermediul a două comisii prezidențiale, participarea la Holocaust și respectiv dictatura comunistă, dar în termeni practici mai sunt multe de făcut pentru ca trecutul dictaturilor să fie cunoscut în profunzime.

Legislația și reglementările interne restrictive, orientate adeseori spre secretomanie, perpetuarea până astăzi a unor practici instituționale din perioada comunistă, problemele financiare și logistice ale instituțiilor care gestionează arhive constituie tot atâtea impedimente în calea cercetătorilor care studiază aspectele sensibile ale istoriei secolului XX. În unele instituții, regimul de acces la documente s-a îmbunătățit, dar există și cazuri în care, paradoxal, s-au înregistrat regrese tocmai în anii din urmă. „Revoluția arhivelor” după standarde moderne este abia la început.

Pornind de la sesizările cercetătorilor din arhive, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Arhivele Naționale ale României au luat inițiativa organizării unei dezbateri privind situația actuală a accesului la documente. La acest workshop vor participa Dorin Dobrincu (directorul Arhivelor Naționale ale României), Dragoș Petrescu (Președintele Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității), Stelian Obiziuc (directorul Arhivei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe), Luminiţa Giurgiu (expert în cadrul Serviciului Istoric al Armatei) și Adrian Cioflâncă (director de departament în cadrul IICCMER). IICCMER își propune ca această dezbatere să se soldeze cu un număr de recomandări publice pentru liberalizarea regimului de acces în arhive.

Workshop-ul va avea loc marţi, 24 mai, ora 11.00, la sediul IICCMER, str. Alecu Russo, nr. 13-19, et. 5, ap. 11, București, sector 2.
Dorin Dobrincu (ANR), Adrian Cioflâncă (IICCMER)
Dragoş Petrescu (CNSAS), Luminiţa Giurgiu (Serviciul Istoric al Armatei)
Cristian Vasile (Institutul de Istorie "Nicolae Iorga)
Roland Clark (Pittsburgh)
Virgil Niţulescu (Muzeul Ţăranului Român)
Bogdan Murgescu (Universitatea Bucureşti)
Raluca Spiridon (CNSAS)
Mihail Bumbeş (IICCMER)
Igor Caşu (Chişinău)
Alexandru Florian (INSHR-EW)

Comentarii

Postări populare