ION ILIESCU DESPRE BISERICĂ ŞI CĂMINUL CULTURAL, BISERICA ACTIVIŞTILOR COMUNIŞTI


Pentru că sîntem în preajma Paştelui, iată ce propunea Ion Iliescu în 1970: transformarea căminului cultural într-0 biserică a comuniştilor.

ANIC, Fond 3 – CC al UTC, dosar 2/1970

„Am făcut odată un paralelism cu bisericile – această instituţie ideologică concurentă a noastră. Sigur biserica are o tradiţie istorică cu care acţionează asupra conştiinţei oamenilor, dar cum reuşeşte o singură persoană, acest popă să impună respectul faţă de această instituţie şi să nu intre cu noroi în biserică şi să-şi scoată pălăria, să respecte o anumită ţinută. De ce să nu transformăm căminul cultural într-o instituţie respectată şi respectabilă. Eu cred că putem să propunem o asemenea sarcină.”

Comentarii

Corina Druta a spus…
Foarte bine spus, foarte bine gandit. Nu sunt nici pe departe o adepta impatimita a comunismului, insa nu vad nimic rau in cele zise de nenea Iliescu,mai ales in acel context politic. "Biserica Activistilor Comunisti " e prea mult spus.
sole a spus…
CODRUTZA E CLAR CA NU ESTI O ADEPTA INPAMANTENITA IN PAMANTUL LA VEST DE NISTRU. EU IN PRINCIPIU SUNT UN COMUNIST GENETIC DAR DE LA VEST DE NISTRU SUNT URMASUL DE GENTE CARE CU BUN SIMT A DISTRIBUIT PAMANTUL IN MOD EGAL LA INTERNU DELA COMUNITATE SI PROPRIETATILE SE ROTEAU IN FIECARE AN IN COMUNITATE, SI NU PE MOTIVE MICIURINISTE IMAGINEAZATI DACA POTI CA COMUNISTII ASTIA DE CARE ATI VORBESC,DE LA VEST DE NISTRU CAND INTRA-U IN BISERICA ISI CURATA-U OPINCILE DE NOROI DAR NICI-O DATA DE PAMANTUL CARE AL MUNCEA-U FARA CAMIN CULTURAL BUNICILE MELE INSEME STIAU CEL PUTIN 50 DE COLINZI DIVERSE SI LA FIECARE CRACIUN FACEAU 10 FELURI DIFERITE DE PLACINTE LA PASTI ALTRE 10 FELURI SE FACEA CEVA SI DE SF. MARIE..etc. IN CAMINUL CULTURAL MAMA A ANVATAT CA TREBUIE SA CUMPERE PLACINTELE DE LA CDOFETARIE PEWNTRU-CAMAICASA E UNA INAPOIATA CULTURALMENTE SI EU AM INVATAT CA TREBUIE SA ARUNC FOILE CU COLINZI DICTATE DE BUNICI IN FOC PENTRU-CA VORBESC DE DUMNEZEU. DIN PACATE ATAT EU CAT SI MAMA AM ASCULTAT VLADICA ILIESCU ACUMA NE SIMTIM FARA RADACINI SI IN CE MA PRIVESTE NU POT IERTA LA 50 DE ANI COPILUL CARE SA LASAT PROSTIT LA 10 ANI DE ILIESCU

Postări populare