DISCUȚIE DESPRE FILMUL (ȘI MASACRUL DE LA) LIDICE
SITE-UL ICR: Proiecție și dezbatere - filmul ceh Lidice (2011), care înfățișează cel mai întunecat moment al istoriei recente cehești, Masacrul de la Lidice din 1942, va beneficia de o prezentare a istoricului Adrian Cioflâncă, expert în analiza Holocaustului și a istoriei comunismului.
[11 mai, Cinema Sudio, ora 20.00]

 

 Dacă e mai, e ... mai european: Festivalul Filmului European 2012

Vineri, 04 mai 2012 - Duminică, 27 mai 2012
De 16 ani Festivalul Filmului European este locul în care ştim că putem vedea şi altceva. Altceva decât oferta cinematografică de zi cu zi și altceva odată cu  fiecare film în parte. Când lejere și captivante, când sobre și tulburătoare, deconcertante, seducătoare, filmele de la  Festivalul Filmului European nu imită, nu se înscriu în șabloane, ci caută, explorează, experimentează. E luna mai, e film european în festival. E altceva.

Cea de a XVI-a ediție a Festivalului Filmului European, organizată de Institutul Cultural Român cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, se va desfășura, în acest an, la București (4-13 mai), Brașov (10-13 mai), Timișoara (17-20 mai), Tîrgu-Mureș (17-20 mai) și Iași (24-27 mai).

La București, peste 50 de filme din 26 de țări vor putea fi văzute între 4 și 13 mai la Cinema Studio și Cinemateca Eforie. Formația Toulouse Lautrec va deschide Festivalul pe 2 mai cu un concert la Cărturești – Grădina Verona. Pe 12 mai, la Sala ArCuB, concertul Tarkovsky Redux by Lucian Ban, Mat Maneri, Silent Strike și Dan Băsu, un fusion de muzică și proiecții live din filme, va marca încheierea acestei ediții bucureștene a Festivalului.

La Seara de gală a Festivalului, joi, 3 mai, la Cinema PRO, va fi proiectat filmul Le Havre (2011), regia Aki Kaurismäki, film distins cu premiului FIPRESCI și nominalizat pentru Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2011. Programul festivalului include trei documentare românești: Turn off the Lights, regia Ivana Mladenovic (selecționat în competiția Festivalului de Film Tribeca de la New York) – în premieră absolută în România, După Revoluție, regia Laurențiu Calciu și Păcătoasa Teodora, regia Anca Hirte.

Fotografia, artă înrudită cu filmul, se asociază FFE prin expoziția „Mândrie și beton“ realizată de Petruț Călinescu – „ o expoziție despre tranziția satului tradițional de la casa fără niciun cui la vila fără nicio șipcă de lemn“ – și care va putea fi văzută la ICR pe durata festivalului.

Proiecțiile celor peste peste 50 de lungmetraje din 26 de țări vor fi completate cu evenimente care să îmbogățească experiența cinefililor.
• Premiera filmului românesc Turn Off the Lights (2011), regia Ivana Mladenović. La premieră vor fi prezenți regizoarea împreună cu o parte din echipă. Proiecția va fi urmată de o discuție pe marginea filmului și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu spectatorii.
[4 mai, Cinema Studio, ora 20.00]
Close-up Aki Kaurismäki. Cele mai recente filme ale regizorului finlandez Aki Kaurismäki - Omul fără trecut  (2002), Luminile periferiei (2006) şi Le Havre (2011)
[5 mai, Cinema Studio, ora 15.00]
Close-up Danemarca. Iubitorii de film sunt invitaţi să experimenteze cinematografia daneză – film recent (În familie, regia  Pernille Fischer Christensen, 2010), filme clasice (Foamea, regia Henning Carlsen, 1966 şi Dansând cu Regitze, regia Kaspar Rostrup, 1989) şi film pentru copii (Karla și Jonas, regia Charlotte Sachs Bostrup, 2010). Evenimentul marchează una din priorităţile Preşedinţiei Daneze a Uniunii Europene, aceea de a promova producţia cinematografică de calitate.
[5 mai, Cinemateca Eforie, ora 17.00 și 12 mai, Cinema Studio, ora 16.00]
FdP @ FFE - Retrospectivă Filmul de Piatra 3.0. - scurtmetraje românești și moldovenești premiate la Festivalul Filmul de Piatră 2012. Proiecția filmelor va fi urmată de o dezbatere la care vor participa regizorii, moderată de Irina Margareta Nistor și Andrei Dăscălescu, organizatorul Festivalului Filmul de Piatră 3.0 de la Piatra Neamț. Discuția va fi transmisă integral la radio Guerrilla.
[6 mai, Cinema Studio, ora 17.00; Intrarea este liberă]
Eveniment in memoriam Theo Angelopoulos (1935 - 2012): proiecția filmului Privirea lui Ulise, regia Theo Angelopoulos, precedată de proiecția filmului Scene din viața aromânilor din Pind (1907-1912) regia Miltiade și Ienache Manakia. Prezintă criticul de film Marian Țuțui. Mulțumim Ambasadei Republicii Elene și Arhivei Naţionale de Film pentru sprijinul în realizarea acestei vizionări speciale.
[7 mai, Cinemateca Eforie, ora 18.00]
Lansare de carte urmată de seară de film. În parteneriat cu Editura Polirom, Festivalul organizează lansarea volumului Cain de José Saramago, urmată, la ora 19.00, de proiecția filmului documentar José și Pilar (2010), regia Miguel Gonçalves Mendes.
[8 mai, Cinemateca Eforie, ora 18.00]
Filmul românesc After the Revolution (2011), regia Laurențiu Calciu va fi proiectat în prezența regizorului și a criticului de film Iulia Blaga. Proiecția va fi urmată de o discuție pe marginea filmului și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu spectatorii.
[9 mai, Cinema Studio, ora 20.00]
Proiecție și dezbatere - filmul ceh Lidice (2011), care înfățișează cel mai întunecat moment al istoriei recente cehești, Masacrul de la Lidice din 1942, va beneficia de o prezentare a istoricului Adrian Cioflâncă, expert în analiza Holocaustului și a istoriei comunismului.
[11 mai, Cinema Sudio, ora 20.00]
Colecție de animație balcanică vintage. Din valoroasa colecție a Arhivei Naționale de Film a fost realizat un medalion de filme scurte de animație, relizate în perioada 1957 – 1980 în Bulgaria și țări din fosta Iugoslavie.
[12 mai, Cinemateca Eforie ora 17.30; Intrarea este liberă]
Gala de închidere și decernarea Premiului Publicului. În încheierea ediției din București, va fi proiectat filmul turcesc A fost odată în Anatolia (2011), regia Nuri Bilge Ceylan. Cu același prilej, va fi decernat Premiul Publicului, care se acordă filmului care întrunește cele mai multe voturi din partea spectatorilor la proiecțiile din București. În cursul festivității, vor fi anunțați cei 5 spectatori desemnaţi prin tragere la sorţi, câștigători ai premiilor oferite de sponsorul Premiului, Dell prin System Plus.
[13 mai, Cinema Studio, ora 19.30]

După București, FFE călătorește prin țară. Câte patru zile pline de filme îi așteaptă pe cinefili la Brașov (Centrul Cultural Reduta), Timișoara (Biblioteca Centrală Universitară), Tîrgu-Mureș (Teatrul Național) și Iași (Casa de Cultură „Mihai Ursachi“).

Urmăriți-ne pe Facebook și pe www.ffe.ro pentru detalii. În curând: programul complet al proiecțiilor și spotul de prezentare al acestei ediții, realizat de Cătălin Mitulescu.

Parteneri: Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme, Independenţa Film, Clorofilm, Centrul Cultural Reduta Braşov, Biblioteca Centrală Universitară Timișoara, Teatrul Național Tîrgu-Mureş, Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ Iaşi.


Comentarii

Postări populare