PRIMA PROMOŢIE DE ABSOLVENŢI AI MASTERULUI DE ISTORIA COMUNISMULUI



Prima promoţie de specialişti în comunismul românesc îşi primeşte sâmbătă, 19 iunie, la Iaşi, diplomele de absolvire


Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (CSCP) organizează sâmbătă, 19 iunie 2010, începând cu ora 11.00, în Sala H1 (Corpul H) a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (Bd. Carol I, nr. 11, Iaşi), ceremonia de absolvire a primei promoţii a programului de master „Istoria Comunismului Românesc”. Cu această ocazie, CSCP va lansa primul său raport de activitate pentru perioada 2007-2009.

La eveniment vor lua parte prof. univ. dr. Alexandru-Florin PLATON, decanul Facultăţii de Istorie, Dr. Dorin DOBRINCU, directorul CSCP, Adrian CIOFLÂNCĂ, directorul Departamentului Societate, Economie şi Instituţii al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Lect Dr. Ovidiu BURUIANĂ, directorul executiv al CSCP, absolvenţii primei promoţii a programului de master şi o parte din lectorii acestuia.

Absolvirea primei promoţii (2008-2010) a programului de master Istoria comunismului românesc va fi însoţită de o dezbatere între foştii cursanţi şi profesori despre importanţa proiectului academic, despre cunoştinţele dobândite, despre formarea lor în câmpul cercetării etc. De asemenea, manifestarea va pune în discuţie oportunităţile acestor specialişti pe piaţa muncii şi viitorul cercetării ştiinţifice asupra comunismului românesc.

Înmânarea diplomelor de absolvire va fi făcută de prof. univ. dr. Alexandru-Florin PLATON, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi şi de Dr. Dorin DOBRINCU, directorul Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului.

Manifestarea va mai cuprinde şi lansarea primului raport de activitate al Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului pentru perioada 2007-2009. Documentul prezintă în detaliu activitatea Centrului din ultimii doi ani, descriind, pe lângă cel mai important proiect al său – programul de master –, cele 14 evenimente publice organizate sub egida sa sau în parteneriat cu alte instituţii/asociaţii. Raportul mai conţine, de asemenea, obiectivele CSCP, proiectele de cercetare ştiinţifică şi informaţii despre cooperarea cu alte instituţii/asociaţii.


Informaţii de Background

Master-ul „Istoria Comunismului Românesc” este primul program universitar din România dedicat comunismului, studii postuniversitare acreditate CNCSIS, cu o durată de doi ani. Misiunea master-ului este aceea de a pregăti specialişti de înaltă calificare pentru învăţământul şi cercetarea istorică a regimului totalitar comunist din România. Master-ul are ca obiective majore formarea didactică a absolvenţilor şi formarea de specialişti în domeniul istoriei comunismului şi a studiilor privind comunismul. Cursurile sunt susţinute de istorici şi politologi renumiţi pentru activitatea lor, cercetători sau universitari (Daniel BARBU, Marius OPREA, Adrian NECULAU, Igor CAŞU, Dorin DOBRINCU ş.a.). Dintre temele studiate în cadrul programului de master, enumerăm: Comunismul românesc în perioada interbelică; Miturile comunismului românesc; Securitatea şi teroarea; Justiţia de tranziţie şi problema comunismului; Comunismul în Balcani şi în Europa Centrală; Viaţa cotidiană în communism etc.

Programul de master Istoria comunismului românesc asigură aprofundarea în domeniul studiilor de licenţă şi, deopotrivă, dobândirea şi dezvoltarea unor capacităţi de cercetare ştiinţifică în domeniu. Acest program de master constituie o etapă pregătitoare obligatorie pentru studiile doctorale, mai ales pentru cei care se vor specializa în istoria comunismului.

Programul de master „Istoria comunismului românesc” a debutat oficial la 1 octombrie 2008. Masterul Istoria comunismului românesc funcţionează în cadrul organizatoric şi juridic al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

În 2008 a fost organizată prima sesiune de admitere pentru programul de master Istoria comunismului românesc. Programul de master a benfeciat de 11 locuri finanţate de la buget. În acest moment, în anul II al programului de master, există un număr de 22 de masteranzi.

Reprezentanţii mass-media au acces liber pe toată durata evenimentului.


Comentarii

Postări populare