TEXTELE CENZURATE DE PRIMĂRIA BUCUREŞTI LA EXPOZIŢIA IICCMER DESPRE MINERIADA DIN IUNIE 1990

Primăria Bucureşti, prin Administraţia Străzilor din Bucureşti, a intervenit pentru a cenzura o expoziţie realizată de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc pe tema mineriadei din iunie 1990: "Constatare la faţa locului: 13-15 iunie 1990". ASB a căutat nod în papură în aprobarea dată IICCMER pentru amplasarea expoziţiei în pasajul Universităţii şi a pretins, după o săptămână de la instalarea expoziţiei, că a dat aprobare doar pentru fotografii, nu şi pentru textele însoţitoare, de parcă ar exista undeva expoziţie fără explicaţii. Şi a mai pretins că textele în cauză incită la violenţă, de parcă angajaţii ASB au competenţe în interpretarea de text.

Reproduc aici câteva din panourile date jos, pentru a se vedea că este vorba de simple mărturii ale victimelor mineriadei provocate de Ion Iliescu. Dacă înţelegem bine cum funcţionează lucrurile în România, probabil s-a intervenit la Primăria Bucureşti de la cel mai înalt nivel al PSD. Probabil Ion Iliescu însuşi a făcut uz de prietenia sa cu primarul Sorin Oprescu. Odată făcută intervenţia şi luată hotărârea, au fost căutate pretexte, care, deşi sună absurd, iată produc efecte. Este cât se poate de trist că Ion Iliescu are încă atâta influenţă în România de astăzi, pe care şi aşa a ţinut-o în loc mult şi bine cât a fost preşedinte.

Mai multe informaţii despre expoziţie găsiţi pe site-ul creat special de IICCMER cu această ocazie http://mineriade.iiccr.ro/, iar despre incidentul provocat de Primăria Bucureşti puteţi citi detalii în Evenimentul Zilei şi România Liberă. Dezbaterea prilejuita de eveniment o puteţi urmări aici: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.


Comentarii

Ionutz a spus…
Este bine ca ati publicat textele pe blog. Poate ar trebui sa faca asta si Vladimir Tismaneanu si astfel oamenii vor sti despre ce este cu adevarat vorba in aceasta expozitie.
UnSoricel a spus…
Poate ce este ciudat nu sunt traficul de influentza si presiunile exercitate ... ci faptul ca ele au dat rezultat ! Nu vad cum organizatorii au avut atita 'naivitate' sa NU se gandeasca ca ele vor veni si ca vor trebui sa le raspunda.

Regretabil deci ca si la 20 de ani tot 'inocenti, naivi si cu sufletul in rai' unii se mai cred - cum ne simteam si multi atunci ca golani - si deci nu au 'spate' destul sa fi refuzat clar sa 'altereze' expozitia si sa duca in tribunal primaria la cea mai mica incercare de intimidare !

Cum s-ar spune trebuia sa aveti respect si constiintza mai multa fatza de victime si ce au suferit si sa fiti pregatiti sa va bateti si voi pentru un drept fundamental nu sa cedatzi cum am cedat si noi sub presiunea 'batei' si a altor 'amenintzari'... deci morala este ca nu ati invatzat din lectia noastra si a lor (celor din poze) ce era relevant !!!

Va multumesc insa oricum pt expozitie... ca tentativa !

Postări populare