FILMUL KATYN PROIECTAT LA IAŞI


Proiecţia celebrului film "Pădurea Katyn", urmată de o dezbatere, joi, 3 iunie, la Iaşi


Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, aflat sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi a Facultăţii de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, organizează joi, 3 iunie 2010, începând cu ora 17.00, în Sala H1 (Corpul H) a universităţii (Bd. Carol I, nr. 11, Iaşi) proiecţia celebrului film „Pădurea Katyn”, urmată de dezbaterea Stalinism, crimă de stat şi uitare publică.

Evenimentul, care va fi moderat de Dorin DOBRINCU, directorul Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, îl are ca invitat pe Jarosław GODUN, directorul Institutului Polonez din Bucureşti.

O producţie Polonia/Rusia/Germania, realizată în 2007, lungmetrajul „Pădurea Katyn”, în regia lui Andrzej WAJDA, a fost nominalizat, în 2008, la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin şi a obţinut Premiul European de Excelenţă - 2008 pentru costume.

Acţiunea filmului are loc în 1940, în satul Katyn, la 20 de kilometri de oraşul Smolensk, din Rusia. Din ordinul lui Stalin, serviciile secrete sovietice au ucis peste 20.000 de oameni, majoritatea ofiţeri capturaţi în timpul războiului polonez de apărare din 1939, dar şi numeroşi civili. Pentru că sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenţilor unei universităţi să devină ofiţeri în rezervă, sovieticii au reuşit astfel să distrugă o mare parte a intelectualităţii poloneze. Printre victimele masacrului s-a numărat şi tatăl regizorului Andrzej Wajda.

Născut pe 6 martie 1926, Andrzej WAJDA este unul dintre cei mai importanţi regizori din lume. Printre filmele sale se numără „Omul de marmură” (1977), „Fără anestezie” (1978), „Domnişoarele din Wilko”, (1979), „Omul de fier” (1981) şi „Danton” (1983). În 2001, WAJDA a deschis prestigioasa Şcoală de Măiestrie Regizorală, care se află sub înaltul patronaj al Academiei de Film Europene, iar în anul 2000 regizorul polonez a primit premiul Oscar pentru excelenţă.

Evenimentul are ca parteneri Institutul Polonez din Bucureşti şi Societatatea de Studii Istorice din România.

Comentarii

Postări populare