Instinctele primare ale PSD

Instinctele primare ale PSD
Autor: Adrian CIOFLANCA
Data publicarii in Ziarul de Iasi: 12/09/2007
Deocamdata, PSD nu stie sa faca altceva decit facea in epoca Iliescu. Nu s-a nascut inca o alternativa credibila, cu un discurs nou si program coerent.
Nu se stie daca motiunea de cenzura a PSD va trece sau nu. Daca este sa ne luam dupa datele disponibile in acest moment, am spune mai degraba ca nu va trece. Pina una alta, nici nu se stie precis daca pesedistii vor apuca sa o depuna in Parlament. Oricum, indiferent de ce va fi, se simte pregnant ca in lumea politica bintuie o atmosfera de „fin de regime". Guvernul si patru cincimi din Parlament par a se comporta conform devizei „Dupa noi, potopul!". Tind sa abandoneze responsabilitatea si virtutile publice, pentru a se angaja intr-o supralicitare populista tembela in care nimeni nu se mai gindeste ce va fi poimiine. Motivul: sondajele nu le dau sanse mari la viitoarele alegeri. Pentru cele mai multe din partidele din Parlament si cele care sustin actualul guvern nu exista viitor, exista doar prezent. PNL imparte pomeni „sociale" - culminind cu majorarea spectaculoasa a pensiilor - fara sa-i pese de unde vor gasi viitoarele guverne bani pentru a le sustine financiar. PSD-ului nu-i pasa nici de actualul guvern, desi il sustine pe ascuns, supralicitind impovarator la mare concurenta cu PNL.
Nicaieri nu se simte mai bine confuzia decit la PSD. Partidul lui Mircea Geoana (vorba vine!) trece prin momente extrem de tensionate si in egala masura de penibile. Din cauza haosului intern, pesedistii nu sint capabili sa ia decizii majore, iar cele pe care le iau sint jenante. Sa va amintim ultimele doua iesiri la rampa ale lui Mircea Geoana: acum citeva zile, a promis ca PSD va inainta un proiect de modificare a legii CNSAS care sa-i scoata pe preoti din rindul celor al caror trecut comunist trebuie verificat si care sa incredinteze BOR spre administrare dosarele preotilor aflate acum la CNSAS; iar alaltaieri, Geoana a propus devansarea majorarii pensiilor, astfel incit masura sa intre in vigoare inca din aceasta toamna. Ce poate fi mai penibil si mai nefast pentru Romania?
Cind nu stie ce sa faca, PSD revine la instinctele sale primare, asa cum s-au profilat in anii ‘90 - populism si politica retrograda. Acesta este semnul cel mai clar ca PSD nu a iesit din epoca Iliescu. Fostul presedinte de partid si de tara isi mentine influenta in partid nu atit prin functia sa de presedinte de onoare cit prin spiritul pe care l-a creat si prin oamenii pe care i-a adus. Cele doua congrese care l-au confirmat pe Geoana in functie nu au insemnat, cum au crezut naivii din partid si din presa, ruptura definitiva cu practicile nenorocite ale trecutului, cit prelungirea unei stari de provizorat. Geoana a fost ales ca un interimar si nu a fost capabil sa-si depaseasca conditia. Aceasta pentru ca nu are vocatie de lider, dar si pentru ca s-a complacut in conivente tenebroase cu greii din epoca Iliescu, pe care s-a iluzionat ca-i poate folosi pentru a-i arunca ulterior peste bord. Acum, cei la care Geoana s-a indatorat, in frunte cu Viorel Hrebenciuc, arata ca nu sint asa de usor de aruncat peste bord si ca, dimpotriva, se pot ei debarasa de Geoana cit ai clipi.
Aflat sub presiune, presedintele PSD, sfatuit de consilierii sai englezi, a produs pentru consum public un nou discurs radical, prin care promite ca va separa apele in PSD. Presedintele pesedist imbraca din cind in cind haina reformismului iacobin, dar nu este citusi de putin credibil in acest rol. Opinia publica i-a dat o sansa, pe care nu a stiut insa sa o valorifice. Multi dintre cei impotriva carora se indreapta astazi sint prietenii lui de ieri. O problema mai mare este ca in PSD nu exista grupare reformista care sa sustina un astfel de discurs radical. Exista o multime de factiuni - PSD este mai divizat ca oricind, chiar in pragul sciziunii, daca este sa creditam zvonuri care circula insistent in ultima vreme -, dar acestea nu par a avea vreun orizont. Gruparile - dintre care cele mai importante sint cele din jurul lui Geoana, Iliescu, Nastase si Rus - depind mai mult de relatiile si idiosincrasiile personale decit de aderenta la un set de idei si valori.
Pina acum, PSD a fost tinut la un loc de Ion Iliescu si, mai ales, de sederea lunga la putere. Cind nu este la putere, fostul partid de guvernamint are profunde nelinisti centrifuge. Pur si simplu, nu-i prieste, nu se impaca cu ideea. Din acest motiv nu a avut rabdare sa stea cu adevarat in opozitie pentru a se consolida in liniste pe durata unui mandat intreg. Calculul lui Geoana din spatele motiunii de cenzura este teoretic bun. El spera sa vina la putere fara alegeri, in locul PNL, si sa ofere astfel din nou un motiv pesedistilor din diferitele grupari de a se suporta impreuna. Dar este greu de crezut ca presedintele Traian Basescu va merge pe mina PSD si a lui Geoana la formarea viitorului guvern. Fapt pe care il stiu prea bine si greii din PSD, cu exceptia lui Geoana.
Daca in PSD nu se va ivi repede o grupare bazata pe lideri credibili, valori impartasite si program alternativ coerent, atunci fostul partid de guvernamint nu va depasi conditia de partid viager al lui Ion Iliescu. Partidul se va sparge in grupuscule care vor alerga frenetic pentru a se adaposti sub umbrela unui nou Iliescu.

Comentarii

Postări populare