Politica-razboi in deriva

Autor: Adrian CIOFLANCA
Data publicarii in Ziarul de Iasi: 26/10/2007
Electoratul polonez s-a aratat excedat de politica turbulenta a fratilor Kaczynski, votind, in schimb, pentru un partid mai calm, inclusiv si pro-european.

Ultimele alegeri legislative din Polonia, cu un parcurs neasteptat, sint interesante si pentru Romania, pentru ca situatia politica din cele doua tari seamana destul de mult. Acum doi ani, Polonia a avut norocul sa se pricopseasca nu cu un Traian Basescu, ci cu doi, sub forma gemenilor Kaczynski. Asa cum se stie, dupa alegerile din 2005, Lech Kaczynski a devenit presedinte (asupra asemanarilor uimitoare cu Basescu m-am oprit intr-un editorial din vara), iar Jaroslaw Kaczynski, premier. Principalul perdant era atunci Donald Tusk, un fel de Tariceanu al lor, care a esuat la limita si in confruntarea la prezidentiale, si in cea dusa la parlamentare cu formatiunea sa liberala, Platforma Civica. Dupa doi ani de guvernarea turbulenta a partidului conservator Lege si Justitie, liderul partidului, premierul Jaroslaw Kaczynski, s-a gindit sa-si mareasca sprijinul parlamentar convocind alegeri anticipate. Numai ca, surpriza: alegerile parlamentare au fost cistigate clar de Platforma Civica, cu peste 41% din voturi, in timp Lege si Justitie a obtinut circa 32%. Revansa este cu atit mai mare cu cit cele doua partide populiste cu care Lege si Justitie s-a aliat la guvernare intr-o prima faza nu au mai intrat in Parlament, in timp ce Platforma Civica are in Parlament un partener utilizabil, Partidul Taranesc, de centru. Scrutinul s-a bucurat de o prezenta la vot spectaculoasa, cea mai numeroasa din 1989 incoace, desi, culmea, inainte de alegeri, analistii se temeau unanim de apatia electoratului.

Punctul decisiv al campaniei electorale a fost confruntarea televizata dintre Donald Tusk si Jaroslaw Kaczynski. Ultimul a venit prea sigur de el la dezbatere, complet nepregatit, si a fost vulnerabil in fata unui Tusk mai incisiv ca niciodata. Liderul liberal isi crease faima de "tip de treaba", politicos si non-conflictual. De data aceasta, a fost foarte ofensiv, acuzind "incompetenta" premierului in materie de politica externa si nerespectarea promisiunilor in politica interna. Datorita abilitatii lui Tusk, pina si faptul ca premierul nu are carnet de conducere s-a transformat intr-un dezavantaj electoral.

Tusk a avut grija sa-si dubleze incisivitatea cu o retorica inclusiva, optimista, pro-europeana, ca alternativa la politica-razboi a fratilor Kaczynski, care a divizat Polonia in ultimii doi ani si a pus-o intr-o pozitie dificila la nivel european. Liderul liberal a reclamat utilizarea institutiilor statului implicate in lupta anti-coruptie, si in special a serviciilor secrete, pentru spionarea si hartuirea adversarilor politici. In evenimente uimitor de asemanatoare cu cele din Romania, Biroul Central Anti-Coruptie (DNA-ul polonez) a difuzat public, in timpul verii, doua inregistrari video: una cu ministrul de Interne de atunci, Janusz Kaczmarek, transmitind, spune-se, informatii legate de o ancheta in curs (care, pina la urma, nu s-a soldat cu nici un rezultat); alta in care un parlamentar al Platformei Civice parea sa ceara mita. Donald Tusk a afirmat ca Biroul Anti-Coruptie s-a lasat implicat in lupta politica si ca lansarea inregistrarilor are legatura directa cu declansarea competitiei pentru alegerile anticipate. La fel ca in Romania, DNA-ul lor a pornit mai multe campanii de arestari, acuzari si investigatii, fara sa existe vreo condamnare in justitie.

Jaroslaw Kaczynski a mai fost acuzat pentru retorica anti-comunista fara nuante, care a dus la isterizarea si divizarea opiniei publice, pentru nenumaratele atitudini euro-sceptice, care au stirnit ingrijorari si stupefactie in cancelariile occidentale (mai ales in Germania, tintita de numeroase atacuri ale fratilor Kaczynski), pentru conspirationismul, nationalismul si conservatorismul radical exprimat de Lege si Justitie, care a ostilizat o parte a opiniei publice, mass-media si mediile intelectuale. Iata cum descrie rezultatele alegerilor ziarul "Gazeta Wyborcza", publicatia cea mai influenta din Polonia, opusa deschis guvernului lui Jaroslaw Kaczynski: "Polonezii au respins populismul exprimat de partidul Lege si Justitie, insinuarile, frica si asmutirea unui grup impotriva altuia. Au respins teoriile conspirationiste, megalomania nationalista, aroganta si fobiile anti-germane".

Viitorul premier Donald Tusk este absolvent de Istorie, a pornit o afacere privata inca de pe vremea comunistilor si devenit un sustinator fervent al economiei de piata si al liberalismului. El a promis in campania electorala un "miracol economic", bazindu-se pe potentialul economiei poloneze; s-a aratat dispus sa fie premierul tuturor polonezilor, nu doar al unei parti din populatie instrumentate impotriva celeilalte; s-a angajat ca ii va aduce acasa pe cei 2 milioane de polonezi plecati sa munceasca afara; a lasat sa se inteleaga ca va retrage trupele poloneze din Irak; in fine, a declarat ca va reconsidera relatiile cu SUA si le va imbunatati pe cele cu Uniunea Europeana.

Guvernarea Platformei Civice nu va fi usoara, tinind cont cu Lech Kaczynski ramine seful statului pina in 2010, avind la dispozitie un veto legislativ, este drept, limitat. Apoi, prezenta parlamentara a conservatorilor este destul de importanta. Nu in ultimul rind, ramine de vazut citi prieteni au lasat conservatorii in institutiile statului si daca acestia vor fi dispusi in continuare sa ofere o mina de ajutor.

Una peste alta, comportamentul electoratului din Polonia arata ca, in Europa de Est, in ciuda comentariilor ingrijorate si, altfel, destul de intemeiate la adresa performantelor democratice din statele post-comuniste, exista potential pentru corectarea stridentelor si derapajelor. Personaje "providentiale" care pareau legate pe veci de putere au fost trimise pina la urma la pensie, razboaie politice aparent insolvabile au fost pacificate, crize grave au fost depasite. Asta ne indeamna sa renuntam cit de cit la tonul dramatic si panicard cu care judecam realitatea in care traim.


Comentarii

Postări populare