Muza Clio, servitoare la curtea lui Becali

Muza Clio, servitoare la curtea lui Becali
Autor: Adrian CIOFLANCA
Data publicarii in Ziarul de Iasi: 21/03/2007
Nu ne facem iluzii asupra "istoriei" pe care o va produce grupul lui Becali. Aceasta nu are cum sa fie altfel decit nationalista, conspirationista, antisemita si, inainte de toate, diletanta si partizana. Din pacate, istoria continua sa fie si dupa 1989 cirpa unora de sters pe jos.
Subiectul este vechi, dar tema este de actualitate: Gigi Becali a anuntat acum ceva vreme ca va infiinta la "Palatul" sau un institut de istorie privat, numit "Centrul de istorie a romanilor «Constantin C. Giurescu»" si in care urmeaza sa se scrie "istoria adevarata" a Romaniei.
Lefegii lui Becali sint Alexandru Mihai Stoenescu, Gheorghe Buzatu, Dinu C. Giurescu, Mihai Retegan si Ioan Chiper, acestia urmind sa primeasca sume de ordinul a sute de mii de euro anual pentru a produce "Tratatul" monumental, unicul, incomparabilul. Daca de Stonescu si Buzatu nu ne miram ca s-au inhaitat cu Becali, in schimb este destul de surprinzatoare prezenta printre istoricii de serviciu a unor nume precum Giurescu, Retegan sau Chiper.
Acestia, fara a fi citusi de putin genii in materie, au produs citeva lucruri valabile in istoriografia romaneasca. Insa caracterul le joaca feste serioase.
Stoenescu, cindva eminenta cenusie a Uniunii Fortelor de Dreapta, este acum prim-vicepresedinte al Partidului Noua Generatie. Mai cunoscut este ca autor incontinent de fictiune istorica. In CV-ul lui Stoenescu de pe site-ul PNG acesta isi autocaracterizeaza controversata sa carte "Armata, maresalul si evreii" drept "cel mai bun studiu despre Holocaustul din Romania". In fapt, este vorba despre una dintre multele lucrari negationiste produse in Romania dupa 1989, asemanatoare cu ce a scris si Gheorghe Buzatu.
Stoenescu si-a reiterat pozitia in "Istoria loviturilor de stat in Romania" (3 volume), o lucrare conspirationista, inutilizabila.
Stoenescu afirma, de exemplu, ca pogromul de la Iasi a fost organizat de Abwehr-ul german, ca Antonescu a fost cel care a oprit masacrul, ca tragedia din "trenurile mortii" s-a produs dintr-un accident si ca acolo nu au murit decit vreo 3.000 de evrei, si tot asa. Or, dupa cum scriu istoricii seriosi precum Jean Ancel si sta scris si in Raportul Comisiei Wiesel, responsabilitatea pentru pogromul de la Iasi revine regimului Antonescu, iar in tragedie au murit pina la 15.000 de oameni.
Michael Shafir, in analiza sa asupra negationismului est-european, il incadreaza pe Stoenescu la categoria negationismului deflectiv, pentru ca el redirectioneaza responsabilitatea pentru pogrom asupra Germaniei naziste si chiar a evreilor insisi, masacrul fiind vazut, in mintea lui, ca un fel de riposta impotriva evreilor, "vinovati" de a fi fost comunisti. In acest moment exista citeva studii serioase despre relatia dintre evreii din Romania si comunism in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Iar din acestea rezulta ca, la acel moment, aderenta evreilor la miscarea comunista a fost, in linii mari, comparabila si proportionala cu aderenta restului poporului roman, adica minimala.
"Iudeo-comunismul" a fost un produs al propagandei legionare si antonesciene care s-a transformat in scurt timp in credinta. Blamarea victimei se regaseste si in lucrarile lui Buzatu, Holocaustul fiind, in viziunea acestuia, un "raspuns" la evenimentele din Basarabia din 1940 si in general la "complicitatea" evreilor cu comunismul. De altfel, Buzatu nici nu vorbeste despre Holocaustul evreilor, el elaborind, in schimb, pe tema "Holocaustului impotriva poporului roman", la fel cum face si apostolul negationismului Ion Coja. Istoricul Radu Ioanid a scris un studiu despre evenimentele din Basarabia din 1940 in care arata cit de complicata a fost situatia de acolo in timpul retragerii trupelor romane si cum a distorsionat, amplificat si instrumentat propaganda antonesciana violentele produse, care au fost reciproce.
Am insistat asupra acestor elemente pentru a arata orientarea deloc intimplatoare a istoricilor recrutati de Becali, el insusi un simpatizant al legionarilor. Intre vicepresedintii PNG se regaseste si Vlad Hogea, fost peremist, autor al infamei carti antisemite "Nationalistul", care a stirnit un scandal imens in 2001. Avind in vedere toate acestea, cu atit mai compromitatoare si de neinteles este asocierea lui Giurescu, Retegan si Chiper cu aceste personaje.
Nu ne facem iluzii asupra "istoriei" pe care o va produce grupul lui Becali. Aceasta nu are cum sa fie altfel decit nationalista, conspirationista, antisemita si, inainte de toate, diletanta si partizana. Din pacate, istoria continua sa fie si dupa 1989 cirpa unora de sters pe jos.

Comentarii

Postări populare