Umezeala si mucegaiul

Umezeala si mucegaiul
Autor: Adrian CIOFLANCA
Data publicarii in Ziarul de Iasi: 12/10/2007
La fel cum umezeala dintr-o incapere produce automat mucegai, la fel toleranta fata de coruptie dintr-un partid produce pina la urma coruptie
Filmul spectaculos realizat de DNA avindu-i in prim plan pe Decebal Traian Remes si Ioan Muresan nu poate fi ignorat jurnalistic, in ciuda problemelor deontologice ridicate de modul ilicit in care imaginile au ajuns la cunostinta publicului. Mai ales ca, intre timp, imaginile in care, dupa toate aparentele, Remes primeste mita au produs demisia acestuia din fruntea Ministerului Agriculturii, au atras cereri pentru demisia Executivului si fac deja inconjurul lumii, punind Guvernul Romaniei, si Romania ca atare, intr-o pozitie inconfortabila.
Asa este la noi: cind se face una, se strica cealalta. Filmul in care un ministru primeste spaga, cu medierea unui fost ministru, este o premiera absoluta pentru Romania si pentru zgomotoasa si pina acum sterila lupta anticoruptie. Aceasta este dovada vizuala pe care parca o tara intreaga o astepta de la anchetatori pentru fapte despre care toata lumea banuia ca se intimpla, dar nu puteau fi probate. Supusi unei crescinde presiuni interne si internationale, procurorii de la DNA doresc sa demonstreze cu orice pret ca isi fac treaba. Numai ca, asa cum era de asteptat, au cazut in cealalta extrema, a excesului de zel si heirupismului. De prea multe ori, in ultimii ani si mai ales in ultimele luni, "campaniile" DNA s-au produs in preajma unor evenimente politice sau datorita unor critici ale UE, pentru a mai crede ca vorbim de coincidente. DNA si Pachetul General sint foarte atente, prea atente am spune, la perceptia publica si la semnalele politice, ceea ce face ca activitatea lor sa fie inconstanta, aleatorie si vulnerabila la tot felul de interventii din exterior. Prestatia procurorilor anticoruptie este marcata de un soi de demonstrationism nociv care, de dragul rezultatelor rapide si spectaculoase, provoaca ignorarea procedurilor esentiale pentru functionarea justitiei si a drepturilor fundamentale ale omului. Or, justitie fara respectarea acestor doua aspecte pur si simplu nu se poate, indiferent de ce cred unii procurori de la DNA care au ramas cu mentalitate de comisari.
Buna imagine pe care si-o doreste DNA se poate obtine pur si simplu prin eficienta, nu prin spectacole publice ingrijoratoare. Realitatea este ca, deocamdata, avem un singur om politic condamnat penal, fostul deputat PSD Cristian Bivolaru, si o mare responsabilitate pentru aceasta - pe linga sicanele politice si ineficienta altor portiuni din angrenajul justitiei - revine DNA. Recentul raport privind activitatea procurorilor anticoruptie, in ciuda modului controversat in care a fost comandat, releva ceea ce toata lumea banuieste - ca la DNA se munceste prost.
Atit despre DNA. Sa speram ca ancheta CSM privind modul in care imaginile cu Remes si Muresan, facind parte din probatoriul unei anchete in curs, au ajuns la postul public de televiziune sa fie luata in serios, pentru a se arata ca actul de justitie, oricit ar fi de dorit la nivel public, nu se poate consuma prin incalcarea unor proceduri si drepturi.
Cit priveste cazul celor doi fosti ministri, care negociau o spaga pe bulevardul Dorobanti, unul dintre cele mai mondene si vizibile locuri din Bucuresti, nu poti fi decit socat de prostia si inconstienta lor imorala. Asadar, in plin conflict intre PNL si presedintele Traian Basescu, in plin avint al DNA, liberalul Remes se intilneste in piata publica pentru a lua o amarita de spaga, fara sa se gindeasca serios ca putea fi urmatorul pe lista anchetatilor si ca pune partidul si guvernul din care face parte intr-o situatie fara iesire. Aceasta inseamna ori ca sentimentul impunitatii este atit de raspindit in lumea politica, incit demnitarii sint gata oricind sa o faca lata fara sa dea doi bani pe DNA, ori ca lacomia, in cazul lui Remes si Muresan, a ajuns atit de mare, incit s-a transformat in prostie iresponsabila fara leac. Cei doi vorbesc ca doi mafioti de cartier si se comporta cu o neglijenta care i-ar face sa rida pe profesionisti ai coruptiei. Folosesc citeva trucuri, dar nu iau prea in serios ideea de conspirativitate, semn ca nu cred ca, in ultima instanta, li s-ar putea intimpla ceva. Asadar, nici macar mafiotii nostri nu sint ca mafiotii altora, lucru care pune si mai acut in discutie ineficienta justitiei. Nici spagile de la noi nu sint ca in alta parte - cei 15.000 de euro si masina despre care s-a vorbit aratind cit de usor pot fi cumparati demnitari de rang inalt.
Sa speram ca se vor alege apele si vom afla cit din campania de anchete vizind ministri PNL a fost inspirat politic si cit s-a datorat unor fapte reale de coruptie. Ofensiva "tematica" a DNA indreptata impotriva liderilor liberali ridica, repet, semne mari de suspiciune. Dincolo de aceasta, cert este ca in PNL s-a creat, in ultima vreme cel putin, atmosfera care favoriza coruptia. La fel cum intr-o casa prost izolata si supusa umiditatii aparitia mucegaiului este o chestiune de timp, la fel toleranta fata de coruptie pe care o simteai in contactul cu oameni din interiorul PNL nu putea sa conduca decit la cazuri de felul celor despre care vorbim astazi. Asa s-a intimplat si in PSD in timpul guvernarii trecute: intii au aparut ingaduinta fata de coruptie, cinismul si abandonarea virtutilor publice de catre virfurile partidului de la centru si din filiale, dupa care coruptia a facut ravagii. Puterea de dupa 2004 (vorbim aici de PNL, PD, PC si UDMR) a repetat, in ciuda avertismentelor insistente ale presei, inclusiv ale acestui ziar, practicile nefaste ale PSD: incurajarea migratiei politice, politizarea institutiilor publice, tranzactionarea partinica a banilor de la buget, distribuirea de beneficii si sinecuri pentru clientii partidelor etc. Pe fondul acestora, a inflorit coruptia.
In plus, in mod paradoxal, conflictul exacerbat dintre PNL si seful statului (pentru care, sa ne intelegem, ambele parti sint responsabile) a fost inca o sursa a incorectitudinii, deoarece se parea ca orice lucru care putea fi instrumentat impotriva celeilalte parti era justificat si ca orice putea fi citit prin grila acestui conflict. Or, este foarte posibil ca expunerea publica a lui Remes sa aiba legatura cu conflictul dintre PNL si Basescu, dar inainte de toate are legatura cu Remes si cu PNL. Orice vor spune liderii liberali, in PNL a existat mediu favorizant pentru aparitia unora ca Remes si daca nu se schimba ceva, partidul risca sa nu mai ramina pe scena politica. Ca sa fim corecti pina la capat, si in alte partide plutesc cinismul si toleranta fata de coruptie - poate de aceea PNL se simte nedreptatit. Sa speram ca DNA va judeca nepartinic, pentru ca, altfel, indiferent de sustinerea politica de la un moment dat, orice va face va fi lovit de neincrederea publica. Oricum, indiferent de politica DNA, PNL trebuie sa se preocupe serios sa-si rezolve singur problemele, inainte sa se grabeasca sa arate cu degetul spre altcineva.

Comentarii

Postări populare